Számodra mit jelent szeretni? – gondolatok a legszebb szavunkról

Kedves egyedi, csodálatos embertársam! 

Emlékszel még az előző levelemre? Mikor közösen beszélgettünk a párkapcsolatról? Most eljött a következő gondolatoknak az ideje a szeretet témakörében. Számodra mit jelent szeretni? 

  1. Számomra szeretni annyit jelent, mint a másik személyt Isten szemével látni. El tudok vonatkoztatni a saját, önző vágyaimtól és tiszta szívvel tudom azt nézni, hogy mi a legjobb a másik fél számára.
  1. A szeretet nem feltételekhez kötött. Ha úgy mész bele egy kapcsolatba, hogy jó lesz a barátom/barátnőm, ha ebben és ebben megváltozik, akkor milyen szeretetről is beszélünk? Ez egy akkora feltétel, hogy az űrből is látszik. Az embert úgy kell tudni szeretni és elfogadni ahogy gyárilag van. Egyébként meg… rossz a párosítás. Na, de nem arról elmélkedek, hogy ne fejlesszük és finomítsuk az egyes karakterjegyeket, hanem hogy ne akarjuk gyökeresen megváltoztatni a másik személy jellemét és viselkedését, mert a végére mi marad? 
  1. Mindenkinek vannak hibái, ezekről pedig beszélni kell. Leülni, átrágni, mit tudunk tenni? A szeretet nem vak és nem hazug: a problémákat ki kell teríteni az asztalra, mert különben csak úgy mint egy seb, elfertőződnek. 
  1. Szeresd felebarátodat mint önmagadat. Viszont amikor a másikon való segítés, és támogatás már elvesz belőled és önmagad árnyékává válsz, akkor STOP, állj meg! Nem szabad, hogy teljesen feláldozd önmagad valaki másért, nem erről szól a kapcsolat, nem erre hivatott. Ne legyél Teréz Anya! Igen, mindig van, hogy nehezebb egy-egy időszak, de a nagy kép az legyen, hogy közösen többé váltok. Együtt növekedtek, mint két gyönyörű virág. A szeretet kölcsönös egységesítő erő. 
  1. A szeretet szabadságot ad. Ha szeretsz valakit, akkor el tudod engedni és nem kötöd magadhoz. 
  1. A szeretetnyelveket tanulni kell. Nem egyértelmű, hogy ki hogyan fejezi ki és fogadja a szeretetet, beszélgessetek róla!

Végül pedig -és talán a legfontosabb-  a szeretet nem érzelem, hanem DÖNTÉS.

Szeretettel,

Tóth-Kuthy Betti