A habfürdőzés és a nemet mondás nem önzőség! – avagy gondolatok az önbecsülésről

Kedves egyedi, csodálatos embertársam! 

Elérkeztünk utolsó rövidke levelemhez. Gondolkozzunk most közösen az önbecsülésről. Számodra mit jelent? Vajon miért beszélünk ennyit erről a témáról? Most megosztom Veled, hogy bennem mik fogalmazódtak meg ehhez kapcsolódóan. 

  1. Soha, ismétlem soha ne akarj valaki kedvéért megváltozni, nem szabad csodás tulajdonságaidat elfedni és helyükre teljesen énidegen viselkedést felvenni. Tudod, ha őszintén viselkedünk, felvállalva az értékeinket, akkor a hasonszőrű embereket fogjuk vonzani. Ha egy szerepet veszünk fel, akkor szintén hasonlókat, de azok a szerepünkhöz fognak passzolni… Szeretsz hangosan nevetni, esetleg néha röfögsz is a nagy kacagás közben? Szereted a szóvicceket? Mondd ki őket és nevess. Akiket ezzel elijesztesz, azok egyébként sem lettek volna melléd valók. Az őszinteség egy jó szűrő, hogy a hozzád passzoló embereket megtaláld. 
  1. Belegondoltál már abba, hogy a világon csak egy van belőled? Most picit gondolkozz el ezen. Hihetetlenül csodás nem? Okkal születtél erre a Földre, feladatod pedig az, hogy felkutasd, hogy pontosan miért is. Kalandra fel!
  1. Értékes vagy, alanyi jogon. A gondolataid, véleményed, látásmódod mind a kincseid. Lehet különböznek attól, amiket a nagy többség harsog, de mondd ki őket, ne tartsd őket magadban. A világnak szüksége van a különféle hangokra, legyél bátor!
  1. Ami nem öl meg, az nem mindig erősít meg! Lehet nem öl meg, de ha sérülsz, ha azt érzed, hogy az energiád eltűnik, ha nem épül a lelked és elszürkülsz, akkor állj meg. Vigyázz, mert sokszor cukormázba vagy egy édes molyos mögé bújtatják a kihasználást, tanulj meg nemet mondani.
  1. Imádkozz. Sokat. Barátaidért, családodért, saját magadért, hogy megtaláld azt az utat, amin járni vagy hivatott. Az ima csodákra képes-személyes tapasztalat.
  1. Fogalmazd meg szeretetteljesen, ha valami nem tetszik Neked. A személyes határok nagyon fontosak, ezeket kommunikáld mások felé és állítsd fel őket nyugodt lelkiismerettel. 

Végül pedig, üres pohárból nem tudsz önteni. Szeresd azt, aki Te vagy, tölts magaddal időt. Az embernek szüksége van a minőségi énidőre. Ha ki vagy üresedve és égve, akkor nem fogsz tudni igazán adni egy kapcsolatban (és talán befogadni sem). Önmagadról gondoskodni nem önzőség, hanem befektetés a jövőbe. Úgyhogy vegyél egy jó habfürdőt, kapcsold be a zenét és relaxálj egy jót a gyertyafényben.  

Szeretettel,

Tóth-Kuthy Betti