Apró, de finom öröm: HARIBO

„Haribo macht Kinder froh – und Erwachsene ebenso!” hallom a fülemben az eredeti német szlogent, ami lefordítva: a Haribo boldoggá teszi a gyerekeket – és a felnőtteket egyaránt. S valóban, a gumicukor szerencsére nem marad szükségszerűen a gyermekkorban, a múltheti szerkesztőségi megbeszélésen  is bizony előkerült belőle néhány zacskó. De mégis mi mindent tudunk róla? 

Vissza a kezdetekhez: a mára már harmadik generációs családi vállalatot száz évvel ezelőtt Hans Riegel alapította, Bonnban. A nevét is ezek kombinációjából kapta, az első két kezdőbetűket összeolvasva megkapjuk az oly sokak által comfort food-ként ismert HARIBO-t. Hans cukrászként tanult, de gyorsan vállalkozásra adta a fejét, a hátsókertben álló mosókonyhában egy zsák cukor, egy márványtábla, egy hokedli, egy tűzhely, egy rézüst és egy henger birtokában kezdte el a cukorkagyártást. A HARIBO sikerének első alapköveként megszületett a gumicukorkából készült Goldbären medvefigura elődje, a Tanzbären, ami akkoriban nagyobb és karcsúbb volt mai társánál. A vevők odavoltak érte, a kereslet növekedése miatt gyorsan fejleszteni kellett Hans felesége, Gertrúd asszony kiszállítási módszerén, aki eleinte kerekpáron hordta ki a megrendeléseket. Az 1920-as évek végére beszerezték az első, reklámfeliratokkal ellátott autót.

Ki gondolta volna, hogy a HARIBO következő sikere a medvecukorka gyártása volt. A fekete édességet én a mai napig kerülöm, viszont a vásárlók már 1925 óta rajonganak érte – helyettem is. Még különlegesebbnek tartották, mint az akkorra már világhírű vált gumimacikat. A kereskedelem egyre inkább felfigyelt a HARIBO-ra, szépen lassan egész Németországot ellátták termékeikkel. A 30-as évekre stabil 400 főt foglalkoztató középvállalattá nőtte ki magát, saját üzemmel rendelkezett. Ekkor született meg a bevezetőben említett német szlogen is, s Hans bizonyára nem gondolta, hogy 2021-ben is el tudom neki dúdolni, magyar lány létemre. 

A felfelé ívelő vállalkozást a háború és az azt követő válság értelemszerűen erősen visszavetette, ráadásul 1945-ben Hans sajnálatos körülmények között, csupán 52 éves korában elhunyt. Az újjáépítés Gertrúd asszony vezetésével, mindössze 30 alkalmazottal kezdődött el, s nemsokára be is következett a generációváltás, két fiú gyermekük vette át édesanyjuktól az irányítást. A siker nem maradt el, öt évvel a háború után már több, mint ezer alkalmazottat foglalkoztattak. 

1960 az év, amit mi, lelkes HARIBO rajongók bevéshetünk a naptárba, ekkor született meg a Goldbären ma ismert formája és ízvilága.

A kultikussá váló édesség hatalmas sikere arra késztette a HARIBO-t, hogy hivatalosan is levédje termékét: így 1967-ben a német szabadalmi hivatal védjegy oltalom alá vette, manapság pedig az egy év alatt legyártott Goldbären figurák egymás mellé fektetve tízszer körbeérnék a Földet.

A személyes HARIBO időszámításom szerint a következő kultikus pont 1986-ban érkezett el, amikor a HARIBO felvásárolta a neussi székhelyű Edmund Münster GmbH & Co. KG. vállalatot, azaz a MAOAM-ot! A zacskón ma kultikussá vált design-t – kisebb ráncfelvarrásokat leszámítva – ekkor kapták meg a termékek. Az azóta eltelt 35 évben számtalan kitüntetésen, újításon, új terméken, új gyáron és központon túl a HARIBO termékei immáron 100 éve édesítik meg a mindennapjainkat és nyújtanak apró, de annál finomabb örömöket.

@kedvemma

kép forrása: http://haribo.com