Nagybörzsöny: a mesefalu

Ha szeretnél elrejtőzni, elmenekülni a nagyváros betonrengetegéből akkor Nagybörzsöny a legjobb választás. Egy piciny falu, csodálatos természeti csodákkal és végtelenül kedves emberekkel. Budapestről leggyorsabban Zuglóról, Kőbánya Kispestről vagy Újpest állomásáról indulhatunk útnak. Vonattal egészen Szob településéig kell mennünk. Ott átszállunk egy volán buszra és fél óra alatt meg is érkezünk. 

Én is kipróbáltam ezt a csodás helyszínt és már útközben elkapott a falusi élet varázsa. A sofőr az egész buszt megállította, mert találkozott a cimborájával és meg akarta venni tőle a fejhallgatóját. Nem zavartatta magát és mindenki elfogadta, hogy ez így van rendjén, hisz itt nem rohan senki sehová. Én pedig máris elengedtem minden stresszt és feladatot, magával ragadott a nyugalom szigete. Az édes otthon nevű vendégházban szálltunk meg, ahol igazi magyar vendéglátás fogadott bennünket. Mindenkivel kedvesen elbeszélgetnek, folyamatosan megkérdezik, hogy jól érzed e magad, és friss, saját készítésű reggelivel várnak. Házi termesztésű fűszereikkel ízesített kenőmájassal, ropogós zöldségekkel, házi kolbásszal és kiflivel kezdhetjük a reggelt. A szőlőlugas, a surranó kiscicák és a piros muskátlik miatt egészen olyan mintha egy Jókai regénybe csöppentünk volna. A szomszédban található a Lek-vár-lak, ahol vásárolhatunk lekvárt a fehér csokoládés málnástól egészen a pálinkás ízesítésig. Kaphatunk gyömbér, áfonya és rostos málnaszörpöket is.

Programnak gyönyörű túraútvonalak várnak, egy 13. századi templom humoros tárlatvezetéssel, kedves ki éttermek, de a retro kocsma is visszarepít minket az időben. Zebegényben csobbanhatunk a Dunában, supozhatunk, motorcsónakozhatunk majd ehetünk egy lángost vagy egy finom fagylaltot a part mentén.

Magyarország gyönyörű, eldugott falvainak, tájainak felfedezését mindenkinek ajánlom. Kicsiny hazánk nemcsak a Balatonból és Budapestből áll. Mindenkit buzdítok, hogy ismerje meg egész országunkat, hisz hihetetlenül sok kincsesdobozra bukkanhatunk.

Demjén Dorottya