Egy nőnek a konyhában a helye?

Mi történik a konyhában?

Ételt készítünk önmagunk és mások számára, illetve egyedül vagy közösen elfogyasztjuk azt.

Az étel készítése pedig a gondoskodás egyik formája.

Egyrészről az öngondoskodásé, hiszen tápláljuk a testünket, kielégítjük az egyik elemi szükségletét, sőt mivel szeretjük is, ezért a legjobbat akarjuk neki, így egészséges, tápláló és finom ételeket készítünk magunknak. Másrészről a másokról való gondoskodásé, mert kedvességből és odafigyelésből kiszolgáljuk a másikat és olyan dologgal kínáljuk, ami neki is örömet okoz. Így ez szeretetünk kifejezésének egyik legszebb módja.

A helyes étkezés az egészséges életmód egyik alappilére.

Természetesen sok múlik a testmozgáson, a mentális állapotunkon és a szociális kapcsolatainkon is, azonban a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzése szempontjából. Ezért pedig mi nők tehetünk a legtöbbet a családunk körében! Mi tervezzük meg a heti menüt, állítjuk össze a bevásárlólistát és végül mi készítjük el azt, ami végül az asztalra kerül belőle. Ezzel pedig nem csak a magunk, hanem a velünk együtt élők életére is kihatással vagyunk. Ha belegondolunk ez nem kis felelősség!

A főzés és az étkezés is élmény.

Ismerős az érzés, amikor egy íz vagy egy illat felidézi a gyerekkorodat? Egy olyan fogás, amelyikről tudod, hogy ki készíti a legjobban, ezért megkéred külön, hogy csináljon belőle CSAK neked? Egészen más íze van, mintha valamelyik étteremben vetted volna és sokkal jobban is esik, nem igaz? Képzeld el, hogy a gyereked, férjed, családod vagy akár a barátaid számára is a te főztöd lesz majd ez az élmény. Ugyanis az evéshez emlékek és érzések kötődnek. Amikor együtt beszélgetve, jól érezve magatokat ettétek meg azt, amit készítettél. Tekints úgy minden főzésre, hogy általa magad és mások számára is szép és maradandó emlékeket alkothatsz.

A főzés készségfejlesztés!

Tapasztalatom szerint a legtöbbször azok nézik le a főzést, akik egy rántottát sem tudnak összeütni. Pedig az igazán jó főzést gyakorolni kell! Kezdve a megfelelő és minőségi alapanyagok kiválasztásától, egészen az esztétikus tálalásig. A konyhában mindig van mit tanulni és az ott születő kreatív ötleteknek semmi sem szabhat határt! Ha valaki azzal vádol, hogy: „főzni pedig bárki tud!” nyugodtan adj a kezébe egy aprítókést, hogy akkor mutassa meg, hogyan kell profin petrezselymet szeletelni, nokedlit szaggatni, esetleg bedagaszthat helyetted egy kelt tésztát is… valószínűleg el fogja szégyellni magát.

Persze, ez mind szép és jó, de a „nőnek a konyhában van a helye” mondat továbbra is sértően hangzik! Szerintem nem, ha ezeket végiggondoljuk! Ha valaki ezzel vádolna inkább kihúznám magam és azt mondanám, hogy: „igen, megtiszteltetés, hogy ott a helyem!” Egyrészről, mert felelős vagyok a magam és mások egészségéért azzal, amit készítek, másrészről életre szóló élményeket és emlékeket adhatok azoknak akik az asztalomhoz ülnek, harmadszor pedig olyan készséget fejlesztek nap mint nap, ami az életem végéig csak a hasznomra válik és ezt valószínűleg a velem együtt élők is meghálálják! Ez a mi női szupererőnk! Sokszoros előnyből indulunk, hiszen e szerepünk mellett a mai világban  lehetünk még vezetők, politikusok, rendőrök, katonák is. Csupa olyan foglalkozás és hivatás, amelyeket  nem a klasszikus női szerepekhez szoktak társítani. De szerintem legyünk büszkék arra, hogy a konyhát és a házi tűzhelyet még nekünk tulajdonítják, hiszen nagyobb jelentősége van, mint azt elsőre gondolnánk…

Az otthon melegében