Első Margaret este – Baritz Laura nővérrel

Hol volt, hol nem, a Margaret Blog a Három Szerb Kávéház meghívásának köszönhetően megrendezte első személyes, azaz offline eseményét. Vendégelőadónk nem más, mint Baritz Laura Sarolta nővér volt, aki közgazdászként sikeres karriert futott be, majd szerzetes nővér lett, ám a multik világában szerzett tapasztalatait továbbra sem hanyagolta el. Az ő nevéhez köthető az „etikus közgazdaságtan” kifejezés, amit Magyarországon elsőként a Corvinus egyetemen kezdett el oktatni.

Az este keretein belül több kérdés is elhangzott. Mi elsőként kíváncsiak voltunk rá, hogy vajon Laura nővér nőként hogyan élte meg azt a felelősségteljes menedzseri munkát, ami abban az időben inkább a férfiak asztala volt, összevetve a női szerzetesi közösséggel, ahol most él? Vajon melyik közegben könnyebb együttműködni, együtt dolgozni? A válaszából kiderült, hogy a férfiaktól rengeteget lehet tanulni, élvezte a közös munkát. Mivel Isten képmására férfinak és nőnek lettünk teremtve, ez magába foglalja azt is, hogy szükségünk van egymásra.

Az est mottója a „szemben az árral” hasonlat volt, amit javarészt Laura nővér életútja, illetve a Margaret Blog munkássága is inspirált. Megkérdeztük, hogy azáltal, ha valaki keresztény, a hétköznapi életében mennyire halad szemben az árral? Laura nővér letisztult, mégis nagyon mély gondolatokat osztott meg ezzel kapcsolatban. Az ő megfogalmazása alapján, ha valaki Krisztust követi, annak mindegy, hogy a világ éppen mit harsog felé. Lehet, hogy egyezik a környezet gondolkodásmódja mindazzal, amit a kereszténység képvisel. Máskor pedig lehet a szöges ellentéte is. Mi csak kövessük Krisztust, mert a célunk se nem együtt úszni, se nem szembe menni az árral, hanem Jézussal együtt járni.

Fotó: Kakukk Zita

Szó esett még a keresztény szemléletű közgazdaságtanról is, hogy Laura nővér ezzel hogyan ismerkedett meg, és hogyan történt a saját „pálfordulása”, amikor a Pepsi-Cola sikeres magyarországi menedzsereként úgy döntött, hogy leszáll a repülőkről, elhagyja az irodák világát, és belép a domonkos nővérek rendjébe.

Laura nővér alapító tagja a KETEG-nek, azaz a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban posztgraduális kurzusnak, ami az etikus közgazdaságtanra épül. A képzés célja olyan gazdasági és más területeken működő szakemberek oktatása, akik hivatásuknak tartják a közjó és a teljes emberi fejlődés lehetőségének megteremtését. Mindezért a kezdeményezésért a nővér Európai Polgár díjat kapott, amin állítólag ő is meglepődött. Mi azért megértjük ezt a döntést, és örülünk is neki.

Az este egyik nagy tanulsága volt az is, hogy a pénz nem „ördögtől való”. Azaz, nem feltétlenül kell szétosztani mindenünket, amink csak van, ha követni akarjuk Jézust. Viszont az ember nem csak egy nagy házhoz tud ragaszkodni, de, ahogy Laura nővér fogalmazott „három babszemmel is képesek vagyunk önzőek lenni”. Vagyis, végső soron, nem az számít, hogy pontosan mennyi a vagyonunk, hanem ami van, ahhoz milyen szálak fűznek? 

Fotó: Kakukk Zita

Záró gondolatként az is elhangzott, hogy bár keresztényként az életünk célja nem az, hogy szándékosan szembe haladjunk az árral, mivel a hitünk nem egy keresztesháború, ugyanakkor mindig ki kell állni a keresztény értékek mellett, ha arról van szó. Vagyis, időnként ne csak a rózsafüzért vegyük fel, de kössük fel azt a bokszkesztyűt!

Ha pedig valami nagyobb jó érdekében anyagi áldozatot kell hoznunk és le kell tudnunk küzdeni az önzőségünket, akkor tudjuk mindenre azt mondani, ami visszahúz: nekem nincsen erre szükségem. 

Hornisch Aliz

Borítókép: Kakukk Zita