Lélegezz! A Mélylevegő Projekt

Depresszió, szorongás, hangulatzavarok… Korunk mentális betegségei fekete szörnyként árnyékolhatják be a mindennapokat. Számos titok és tudatlanságból eredő félelem övezi ezeket a területeket. Szerencsére vannak olyan kezdeményezések, amelyek világítótoronyként szeretnének segíteni minket abban, hogy elűzhessük ezeket az ijesztő árnyékokat. Vegyünk most közösen egy nagy levegőt és ismerkedjünk meg egy sikeres, fiatalokból álló, hiánypótló, mentális egészséggel foglalkozó kezdeményezéssel a Mélylevegő Projekttel.

Mi a fő missziótok az oldal létrehozásával kapcsolatban?

Az Mélylevegő Projekt létrehozásával kapcsolatban legfőbb missziónk egyértelműen a mentális zavarokat övező stigmák lerombolása, emellett pedig aktív pszichoedukációs tevékenység végzése – enélkül előbbi célunk sem valósulhatna meg. Kiemelt helyen szerepel továbbá, hogy a mentális zavarral élő személyek mellett szeretteiknek is támaszt nyújthassunk, biztosítva ezzel számukra annak érzését, hogy nincsenek egyedül nehézségeikkel. Mindezek mellett pedig szeretnénk tenni azért, hogy egy befogadóbb társadalom jöhessen létre a mentális zavarokat illetően (is). 

Mik voltak a kezdeti lépések?

A Mélylevegő Projekt első posztja 2020. május 10-én került ki, az ötlet azonban csupán két héttel azelőtt született meg bennünk. A kettő között egy intenzív ötletelési folyamat zajlott, melyben meghatároztuk a nevünket, logót, grafikai stílust, céljainkat és potenciális célközönségünket. A Projektet elsősorban (ám nem kizárólagosan) fiatalokat szerettünk volna megszólítani, és célunk a pszichológiai és mentális egészséggel kapcsolatos információ közérthetővé és fogyaszthatóvá tétele volt, fókuszban a hangulatzavarokkal és szorongásos zavarokkal. Alapítócsapatunk négy tagja közül három pszichológiai irányból érkezik, egy pedig grafikával foglalkozik. Emellett nagy segítség volt a folyamatban közös PR és marketing tapasztalatunk, melyből adódóan már a kezdetektől fogva tudatosan építettük fel a tartalomgyártási és marketingstratégiát.

Honnan jött az ötlet, hogy a mentális egészségről beszéljetek, és miért a social media világában?

Mint sokan mások, mi is rengeteget reflektáltunk a 2020-as év elején kialakult járványhelyzetre. Ez egy bizonytalan, stresszes időszak volt mindannyiunk számára, és úgy gondoltuk, ez negatív befolyással fog bírni az emberek mentális egészségére az elkövetkező hónapokban, években (ez sajnos be is következett: az elmúlt egy évben nagyban megnőtt a szorongásos és depressziós megbetegedések prevalenciája). Mivel csapatunk legtöbb tagja pszichológushallgató volt, így saját eszköztárunkat felhasználva szerettünk volna segíteni az embereknek a mentális problémáik kezelésében.

Megjelenésünk helyszínéül azért is választottuk a szociális médiát, mert ezen platformok segítségével lehetséges a legtöbb személyhez eljuttatni az üzenetet. Az volt a célunk, hogy a pszichológiában nem jártas, szakzsargont nem ismerő és pszichológiai csoportok berkein belül nem mozgó személyek is élvezhessék, s még fontosabb, érthessék a tartalmainkat – hozzájuk pedig legkönnyebben az általuk is használt médián keresztül juthatunk el. Az itt használatos posztformátum egyúttal alkalmas rövid pszichoedukációs közlésekre, melyek hallgatói és frissdiplomás kompetenciahatárainkon belülre esnek.

A Mélylevegő Projekt számos terület keresztezéséből született, innovatív kezdeményezés: két itthon eddig egymással kevéssé interakcióba lépő világ, a tudományos pszichológia és a fogyasztható szociális média egyesül a marketinggel, egy befogadható és gyakorlatban hasznosítható egyveleget képezve.

Kikből áll a csapatotok, hányan vagytok? 

A Projektet négyen indítottuk: Andrea, aki azóta már pszichológus, Bettina és Dorina akik most júniusban szerzik meg a diplomájukat, illetve Laci, aki amellett, hogy mechatronikai mérnöknek tanul, grafikai és videós oldalról támogatta a munkát. Ez a felállás egészen tavaly év végéig maradt, mikor is két új állandó taggal, Dórival és Petrával bővült a csapat, ők tartalomkészítési, kommunikációs és grafikai feladatokat látnak el.

Csodálatos emellett, hogy számos önkéntes segítette a működésünket. 2021 elején hirdettük meg eddigi legnagyobb szabású önkéntesprogramunkat, mely eredményeképp 22 önkéntes fog velünk dolgozni az elkövetkező félévben, mind tartalomkészítési, mind grafikai, mind TikTok videókészítési oldalról. Boldogok vagyunk, hogy a Projekt ennyi tennivágyó, segítőkész embert hozott össze.

Mik voltak a legnagyobb kihívások és hogyan küzdöttétek le őket?

A legtöbb akadály abból eredt, hogy a tudományos, ám közérthető pszichológiai ismeretterjesztés útjai még nem kitaposottak. A posztok szövegeinek, információmennyiségének kidolgozása így bizonyos fokú kísérletezést igényelt: az egyik ilyen aspektus a szaknyelvtől való elszakadást jelentette. Fontosnak tartottuk épp ezért, hogy a befogadó szemével olvassuk a saját tartalmainkat, és biztosítsuk, hogy azok értelmezése ne igényeljen túl nagy erőfeszítést. Szintén egyetemi ártalomnak bizonyulhat az, hogy mondanivalónkat hosszas oldalakon keresztül tanuljuk megfogalmazni. Ez azonban – mint gondolhatjátok – nem éppen Instagram-kompatibilis: külön készségként kellett elsajátítani a témák olyan irányú szűrését, hogy egy poszt tartalmazzon az érthetőséghez szükséges minden információt, ám maradjon kompakt, fölösleges és nehezen érthető részletektől mentes. Külön nehézség volt emellett az illusztrálás által állított kihívás is: ugyan amint említettük, csapatunknak a kezdetektől fogva volt egy grafikus tagja, de az elkészített posztok mennyisége megkövetelte, hogy többen besegítsünk a feladatba. Ez azzal járt, hogy két további tagunk szinte a semmiből tanult meg digitálisan rajzolni, posztokat összerakni.

Mi a legnagyobb probléma ma a mentális egészség területén? Mire a legfogékonyabbak az emberek?

Jelenlegi állás szerint a hangulatzavarok, a szorongás és a pánikzavar előfordulási gyakorisága a legmagasabb a mentális zavarokat illetően, mi több, a WHO becslései szerint a depresszió lesz 2030-ra a vezető népegészségügyi probléma. Talán a legnagyobb nehézséget, amivel a mentális egészséggel kapcsolatban szembe kell nézni, a prevenció hiánya jelenti. A legtöbb ember mindazonáltal nem is rendelkezik megfelelő megküzdési eszköztárral. Azért, hogy a helyzet javuljon, átfogó társadalmi szintű változásokra lenne szükség – például rendszerszinten be kellene vezetni a közoktatásba a mentális egészség témáját, ami által lehetőség lenne arra, hogy a fiatalok használható ismereteket sajátítsanak el. A rendszerszintű változás sajnos még messze, de úgy látjuk, az ideális változás iránya kis lépésekben is megközelíthető – ezért hoztuk létre a projektet is. A leghevesebb reakciókat azok a posztok váltják ki az olvasókból, melyekben tévhitekről, leggyakoribb tünetekről esik szó. Továbbá tapasztalataink szerint igen nagy a fogékonyság azon tartalmakra is, melyek a mentális zavarokkal kapcsolatos stigmákat igyekeznek ledönteni. 

Sikerült e tabukat ledöntenetek?

Úgy látjuk, a Mélylevegő Projekt közösségén belül sikerült nyílt párbeszédet indítani a mentális zavarokat és mentális egészséget illetően, ami részben egy olyan projektünknek is köszönhető, mely során mentális zavarokkal élő egyénektől lehet személyre szólóan kérdéseket feltenni.  

Mindemellett – habár nem objektív hatás mérést végeztünk – a közösségünk tagjai 90%-ban úgy gondolják, hogy a Mélylevegő Projektnek sikerült pozitív változást elérnie a mentális zavarokat övező stigmákat illetően. Tudományos eredmények is alátámasztják, hogy a megbélyegzés ellen az edukáción alapuló intervenció kifejezetten hatékony, főként a fiatalok körében, így bízunk benne, hogy valóban sikerült jó hatást gyakorolnunk a témát illetően. 

Miben rejlik sikerességetek kulcsa? Miben méritek a sikert?

Véleményünk szerint a siker egyik kulcsa a konzisztenciában rejlik. Ehhez hozzáadódik, hogy csapatunkat a lelkesedés mellett természetesen segítő hozzáállás is jellemzi, ami a tenni akarással párosulva eddig csodás dolgokat eredményezett. Sikerességünket talán leginkább privát üzenetekben mérjük. Ez azt jelenti, hogy hatalmas értékkel bír számunkra minden olyan pozitív visszajelzés, amit a közösség tagjaitól kapunk. Ezekben az üzenetekben gyakran mesélnek arról, milyen nehézségeken segítette át őket egy-egy posztunk, vagy épp arról, hogy az oldal hatására vették a bátorságot, hogy szakszerű segítséget kérjenek. 

Továbbá legnagyobb szakmai elismeréseink között tartjuk számon, hogy a Magyar Pszichiátriai Társaság felkeresett minket, ezáltal bekapcsolódhattunk a Nemzeti Antistigma Program kutató munkacsoportjába. Amellett, hogy olyan nagyszerű partnerekkel dolgozhatunk együtt, mint az OK-KEY applikáció vagy a Janssen, iskolákba és egyetemekre is hívnak minket előadásokat tartani. 

Hogyan őrzitek meg a motivációtokat?

A pszichoedukáció is valamilyen formában segítő szakma, ezért nagyon hálás tud lenni. Ez egy összetett folyamat: részben abból áll, hogy motivál minket a segítés maga, és az, hogy a munkánk eredménye akár csak egy embernek is könnyíthet a terhén; másik részben pedig abból, hogy a követőinktől, olvasóinktól napi szinten kapunk olyan jellegű pozitív visszajelzést, mely igazolja, hogy a segítség célba ért. Ez a kettő állandó visszacsatolást biztosít nekünk arról, hogy a belefektetett energiánknak van értelme és valódi értéket teremtünk.

Praktikus oldalról pedig – a mindennapi posztkészítési és adminisztratív teendőket illetően – igyekszünk változatos feladatokkal ellátni magunkat és sokszínű projektekben, együttműködésekben részt venni, így a munkánk sosem lesz egysíkú. 

Melyek a rövidtávú és távlati céljaitok?

Hosszú távú terveink között továbbra is szerepel az online pszichológiai edukáció, ami mellett szeretnénk több online programot, programsorozatot is szervezni. Ősztől egy általunk felépített pszichoedukációs workshoppal tervezünk iskolákba ellátogatni, valamint egy mentális egészség fontosságának népszerűsítésére épülő fotókiállítást is szeretnénk megszervezni. Mindezeken kívül több izgalmas együttműködésünk is folyamatban van, melyekkel szintén a mentális jóllét fontosságára igyekszünk felhívni a figyelmet. 

Ha üzenhetnétek a világnak, akkor mi lenne az?

Egyrészről azt üzennénk, hogy senki nincs egyedül a terheivel. Úgy gondoljuk, rengeteg erőt lehet meríteni abból, ha ez a gondolat nem csak eljut az emberekhez, de egyben azt is megtapasztalhatják, milyen érzés egy olyan közösséghez tartozni, ahol elfogadják és megértik azt, amin keresztülmennek. Másrészről szeretnénk azt az üzenetet is minél több mindenkihez eljuttatni, hogy a pozitív változás egyéni szinten kezdődik. A növekedést, amit a világban szeretnénk látni, mindannyian képesek vagyunk előidézni.

Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk Nektek a továbbiakban is. ☺ 

Tóth-Kuthy Betti

Kép: Mélylevegő Projekt

Instagram: melylevegoprojekt