Douglas Murray – Európa furcsa halála könyvajánló

Bármennyire is azt sugallja a cím, hogy Európa elhalálozott, én európai polgárnak tartom magamat és még nagyon is élek, ahogyan a körülöttem lévők, a városok és az országok is. Hogyan lehet akkor, hogy a szerző mégis kontinensünk haláláról ír közel 250 oldalon? Újabb sci-fi mű lenne a világ végéről, vagy csak egy bolond ember eszmefuttatása? De ha igazat is adunk a mű szerzőjének, akkor vajon milyen halálról írhat a könyvben – történelmi, erkölcsi, vallási halálról, vagy éppen valami egészen más témát állít a középpontba? 

Hasonló kérdésekkel magamban vettem kézbe Douglas Murray, brit konzervatív író, újságíró, és politikai kommentátor szerzeményét tavaly nyáron. Egy hetet a Balatonnál töltöttem családommal, és ilyenkor szokás nálunk, hogy mindannyian egyik kedvenc időtöltésünkbe, könyvek olvasásba temetkezünk a hűsítő árnyékban. Bár gyorsan olvasok, eszembe sem jutott, hogy ezt a vaskosabb művet mindössze 1,5 nap alatt fogom kivégezni. Egyszerűen nem tudtam letenni a kötetet, csak úgy ittam Murray szavait, feltevéseit, gondolatmeneteit. 

A 2017-ben íródott könyv központi témája Európa migrációpolitikája egészen a ’60-’70-es évektől kezdődően, kitérve Nyugat-Európa legnagyobb országaira, kormányaik politikai célkitűzésére a migrációval kapcsolatban. A könyv kezdetén objektíven beszél a migráció történelmi, gazdasági és politikai háttérről, majd rátér a 2015-ös menekült válságra is. Később a korábban említett országokból hoz 1-1 példát, valamint kitér az országok különböző népvándorlási kezelésére is. A kötet végén pedig izgalmas eszmefuttatásokba kalauzolja olvasóit, és erkölcsi, vallási kérdéseken gondolkodtat el minket.. 

Hogy miért varázsolt el teljesen a könyv?

Murray a 2015-ös cselekmények során elzarándokolt a mediterrán országokba, így könyvében személyes tudósításokat is olvashatunk, mind menekültekkel, mind a helyi lakossággal. Tanulmányainak köszönhetően átfogó képet ad a teljes válságról, kiváltó okairól és lehetséges következményeiről – hiszen mint mindannyian tudjuk és ő is állítja – a történelem ismétli önmagát. Szót ejt több, meghatározó európai politikusról, íróról, XVI. Benedek pápáról, mindezt saját stílusában, mégis az objektivitást nem elhagyva. Nincs benne megemlítve Soros György, és bár a szerzőnek is van kifejlett véleménye a témában, mégsem nyilatkoztat ki egyetlen megoldást a válság kezelésére. 

Gimis korom óta érdekelt a történelem, mégis, ami leginkább megragadott, az a könyv utolsó pár sora. Murray pár elképzelhető következményt vet papírra – olyan lehetséges kimeneteleket, melyek azóta nagyrészt mind megvalósultak… 

Bár a migráció kis hazánkban mindennapi fűtött téma, a kommunikáció a kérdést illetően véleményem szerint kissé félresiklott. Ha szeretnél egy érdekes, elgondolkoztató, objektív könyvet olvasni, megérteni a válság hátterét, a politikusi döntések kiváltó okait, akkor azt ajánlom, ne kutakodj többé. Garantált szórakozás, világnézet szélesítés, értelmes és a barátaiddal egy új, mélységi beszélgetéstéma lesz a jutalmad a hátlap bezárását követően. 

Kisbán Petra