Mindannyiunk számára vannak olyan ételek, amelyek egész életünkben kísértenek minket. Keressük azt a bizonyos fagylaltot, amelyet kisgyerekként egy-egy fülledt délutánon a Duna-parton ettünk. Nem tudjuk felejteni az anyukánk készítette vasárnapi rántotthúst, amiben nem csak az a jó, hogy finom, hanem az is, hogy a kicsi, olajgőzös konyhában együtt mártogatjuk tojásba és morzsába a hússzeleteket. Minden vendéglőben keressük gyermekkorunk megismételhetetlen ízeit, illatait és ha egyszer megtaláltuk, egy rövid pillanatra újra kicsinek és gondtalannak érezhetjük magunkat. 

Édesapám számára a rántott hús, a székelykáposzta és a krémes mellett, ilyen “emlékezős” étel a túrógombóc is. S mivelhogy nagymamám gombóca nemcsak az emlékektől volt olyan, amilyen, hanem páratlan főzőtudása eredményeként is, nem is reméltem, hogy egyszer olyan gombócot készítek, amilyet egykor ő tudott. De aztán -véletlenül- mégis sikerült. 

Még mielőtt megosztanám ezt a receptet, elmondom, hogy szerintem milyen az igazán jó túrógombóc. Az igazán jó túrógombóc olyan, hogy nem bírod abbahagyni. Jól esik ebédre, de vacsorára is szívesen eszed, és igazából reggelire is ennél belőle, ha maradna. De a jó gombóc bizony elfogy. És ha dupla adagot készítesz, akkor is. A jó gombóc könnyed és puha, gömbölyű és a morzsa kellemesen ropog rajta. És nem tudod eldönteni, hogy cukorral vagy tejföllel edd, mert mindenhogy jó. 

A jó túrógombóc a jó túróval kezdődik. Mert a krémtúrótól szétfolyik, a zacskós túrótól pedig túl kemény lesz. Papírba csomagolt, kocka túró kell hozzá. Egy jó négyemberes adaghoz három kocka (3*250 gramm). 

A három kocka túrót két tojással és hat lapos kanál búzadarával egy tálban, robotgép segítségével elkeverjük. A masszából nem túl kicsi és nem túl nagy méretű gombócokat formálunk. Közben vizet forralunk egy nagyobb edényben, és a kellemesen lobogó vízbe tesszük a gombócokat. Miközben a gombócok a vízben főnek, kezdjünk neki a prézlinek.  Egy serpenyőben forrósítsunk olajat és a forró olajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát. Látni fogjuk, mikor jó, gyönyörű aranybarna lesz. Amint a gombóc feljött a víz tetejére, egy kanállal halásszuk ki, és görgessük a prézliben, míg fel nem veszi végleges formáját.

S mialatt az összes gombóccal ezt megcsináljuk, addig a többiek meg is térítik az asztalt, és már ehetünk is! Szórhatunk rá fahéjas cukrot, sima porcukrot vagy cukorhelyettesítőt, meghinthetjük a maradék prézlivel, esetleg csinálhatunk cukros tejfölös öntetet is hozzá! Mindenhogyan finom lesz, és az biztos, hogy nem marad belőle semmi! 

És az üres tányérok felett elmerengve arra gondolhatunk, hogy milyen jó is volt régen a nagymama gombócát enni, és milyen jó most, mikor talán épp mi készítünk valakinek ilyen édes és szívet melengető emléket. 

Papfalvy Bori Janka

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.

A tisztaság nem csupán annyi, hogy nem szexelsz

2024. April 12.|0 Comments

Boldogok a tiszta szívűek… Ha a tisztaság szóról elsőként nem egy öblítő reklám jut eszünkbe, akkor keresztényként meghallva, a fogalmat a szex tilalmával, önmegtagadással társítjuk. Hogyan lehet a tisztaság életforma? Hogyan lehet a tilalmak tárháza helyett, a tisztelet, bizalom és öröm forrása? Szerzőnk őszinte írásában elmondja, ő hogyan tért rá erre az útra.

Mert nem minden pap pedofil

2024. April 10.|0 Comments

Tudtad, hogy Magyarországon az elmúlt 15 évben 6 olyan ügy volt, melyben bebizonyosodott az abúzus, ehhez képest 1890 darab Google találat elérhető ezzel kapcsolatban az interneten? Fontos a felelősségre vonás, de az általánosítást, mi szerint minden pap pedofil, elítélem. - Kisbán Petra írása


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu