A megunhatatlan és örök – A kis herceg

Számomra ez a két szó ugrik be először, ha A kis hercegre gondolok: megunhatatlan és örök. Hogy miért? Mivel bármikor olvasom, mindig új, de mégis mindig ugyanaz. Igen, a történet a könyvben nem változik, mégis megújul az üzenete, akármikor olvasom. Ez persze nagyon sok könyvvel így van, hiszen ahogy telnek az évek, bölcsebbé is válik az ember (jó esetben), más kérdések foglalkoztatják, és másképpen foglalkoztatják ezek a kérdések, illetve teljesen más perspektívából szemléljük az eseményeket, dolgokat. 

Mégis a kis herceg története valahogy annyira egyedi és szép, hogy külön figyelmet érdemel. Ez a könyv tényleg minden korosztálynak szól. Akárki olvassa, biztos vagyok benne, hogy talál benne olyan részt, mondandót, ami megragadja, amiből tanulságot szűr le, ami örömöt és melegséget ad a lelkének. Mondjuk szerintem az egész könyv ilyen, így nem kell nagyon keresgélni. Az az érdekes számomra, hogy nem is kell, hogy évek teljenek el, elég összehasonlítanom tegnap, ma és holnap a könyvet, mindig más üzenetet hordoz, éppen az adott helyzetemhez kapcsolódva. 

Azt nagyon sajnálom, hogy gyerekként én még nem ismerkedtem meg a történetével, mivel így nem tudom összehasonlítani a mostani gondolkodásommal a személyes gyermeki élményem erről a műről. Hallani hallottam régen is sokat róla, mondták már akkor is többen, hogy mennyire jó ez a könyv, mégis mivel se nem volt kötelező az iskolámban, se nem jutott hozzám el úgy igazán, az első teljeskörű élményem a kis herceggel felnőtt koromra tehető. Néhány évvel ezelőtt, amikor POKET zsebkönyvként is megjelent Antoine de Saint-Exupéry ezen csodás alkotása, tudtam, most jött el az ideje, hogy végre kezembe vegyem ezt a könyvet, amit már oly régóta tervezek elolvasni. Korábban sok szívhez szóló idézettel találkoztam belőle, de így teljes kontextusában még többet adott. 

Bevallom, nagyon sok résznél megkönnyeztem az eseményeket és tanításokat – mondjuk amikor a buszon ülve olvastam éppen, igyekeztem visszafojtani a könnyeimet. 

A történetet szándékosan nem írtam le, talán legtöbben ismeritek is nagyjából, aki pedig nem, annak legyen meglepetés. Ugyanígy az értelmezéséről sem tisztem ebben az ajánlóban írni, hiszen mint mondtam, mindenkinek úgyis mást fog jelenteni, és éppen ettől annyira különleges és szép ez a könyv. Teljes szívemből tudom ajánlani, hogy bármennyi évesek is vagytok, akár már olvastátok, akár még nem, olvassátok mindenképp A kis herceget!

Végezetül pedig, álljon itt egy idézet a könyvből – de csak egy, hogy a többit magatok fedezzétek fel:

„Isten veled! – mondta a róka – Tessék itt a titkom, nagyon egyszerű: Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

R. Cintia