Az első részben a diétaiparról, annak veszélyeiről és személyes tapasztalataimról olvashattatok (hiszen korábban engem is a hatalmába kerített sajnos), valamint az erre megoldást jelentő intuitív étkezés első 5 alappilléréről. Lássuk akkor a következő 5 pontot és a módszer előnyeit!

6.Fedezd fel az örömöt, az elégedettséget az ételben!

Ha megkívánsz valamit, pl. egy szelet tortát, akkor hiába rágcsálsz el helyette egy répát, nem fog működni. Erre már kitértem az ételekkel való megbékélés pontban, de fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az étkezés öröme, az elégedettség érzése hozzátartozik az táplálkozáshoz. Most felvetődhet az a gondolat, hogy de hát én folyton csak a tortát kívánnám a répa helyett! Ez azonban nem így van, néhány nap torta reggeli, gumicukor ebéd és pizza vacsora után meg fogod kívánni azt a répát (vagy bármi más zöldséget).

7.Kezeld az érzéseidet étel nélkül!

Így a karantén idején még jobban jellemző, hogy sokszor unalomból, stresszből eszünk. Az ételekben valóban meg tudunk nyugodni, ezzel nincs is semmi baj. A baj akkor van, ha az evés az egyetlen alkalmazott megküzdési mechanizmusunk az érzelmeinkkel. Jó megoldás lehet ilyenkor a sport, egy új hobbi, vagy esetleg egy pszichológus felkeresése.

8.Tiszteld a tested!

A testünk a Jóisten csodálatos, megismételhetetlen alkotása. Ne feledd, hogy ugyanazzal a testtel érsz el sikereket, mint amit sanyargatsz! Hajlamosak vagyunk a rosszra (pl. narancsbőr) fókuszálni, pedig annyi mindenre képessé tesz minket a testünk. Van miért hálát adnunk, az biztos!

9.Mozogj – érezd a különbséget! 

Azaz, azért mozogj, mert élvezed! Ne azért, hogy ledolgozz valamit; ez nagyon rossz motiváció, sporttal nem büntetünk! A sport egy stresszoldó, egészségfejlesztő, örömet okozó tevékenység kell legyen! Ha csak a kalóriaégetés a cél, akkor előfordulhat, hogy azért nem mész el sétálni, mert azzal túl kevés kalóriát égetsz, pedig jól esett volna. Görcsösen figyeljük, hogy a pulzusunk épp zsírégető tartományban van-e, pedig a lényeg az lenne, hogy felszabadultan élvezzük a mozgást.

10.Becsüld meg az egészséged – törődő táplálkozással!

Jó tudni, hogy mik az egészséget támogató, tápanyagdús ételek, és fontos, hogy ezeket fogyasszuk is, de ez nem azt jelenti, hogy nem fér bele a kedvenc süteményünk, vagy a metró aluljáróban kapható pizzaszelet. Tehát megválaszolva a kérdést; belefér a fehér liszt és az édesség is? Igen! Ezzel nem azt állítom, hogy az intuitív étkezés az egészségtelen táplálkozást támogatja, épp ellenkezőleg! Ha sikerül elsajátítanunk, és odafigyelnünk az igényeinkre, akkor egy tökéletesen egészséges étrendet alakíthatunk ki magunknak, aminek a mellékhatása egyébként lehet a fogyás, hiszen a falásrohamoknak, túlevéseknek is búcsút inthetünk.

Milyen előnyöket tapasztalhatunk még? Többek között javult koleszterin értékekre, jobb vércukorszint szabályozásra, alacsonyabb stressz és megnövekedett energiaszintre, valamint javult mentális egészségre számíthatunk. Ami pedig együtt járhat egy pozitívabb testképpel, magasabb önértékeléssel és ezáltal egy összességében boldogabb élettel is.

Ez mind nagyon jól hangzik, de őszintén bevallom Nektek, hogy a mai napig küzdök én is a megvalósításával. Nagyon nehéz például az érzéseimet nem étellel kezelnem, a jóllakottság érzését is sokszor nehezemre esik felismerni, és még sorolhatnám. Viszont szerencsére anno a divatdiéták útvesztőjében elveszve mégiscsak sikerült életem egyik legjobb döntését meghoznom, mikor dietetika szakra jelentkeztem. Ugyanis tudván, hogy a táplálkozás mennyire összetett folyamat, ma már egészen máshogy látom ezt a kérdést. Valamint nálunk az egyetemen is sokszor elhangzik, hogy semmit sem tiltunk (kivéve allergia, érzékenység esetén), ami szintén megerősít. Végül pedig, ha csak egy gondolatot visztek haza magatokkal, akkor ez legyen az: érezzétek meg és élvezzétek az étkezés és a mozgás örömét!

R. Kriszti (@breakfast_at_krisztis)

Forrás: Asiama Evelyn és Kurucz Salome előadása, diasora (Facebook)

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A tisztaság nem csupán annyi, hogy nem szexelsz

2024. April 12.|0 Comments

Boldogok a tiszta szívűek… Ha a tisztaság szóról elsőként nem egy öblítő reklám jut eszünkbe, akkor keresztényként meghallva, a fogalmat a szex tilalmával, önmegtagadással társítjuk. Hogyan lehet a tisztaság életforma? Hogyan lehet a tilalmak tárháza helyett, a tisztelet, bizalom és öröm forrása? Szerzőnk őszinte írásában elmondja, ő hogyan tért rá erre az útra.

Mert nem minden pap pedofil

2024. April 10.|0 Comments

Tudtad, hogy Magyarországon az elmúlt 15 évben 6 olyan ügy volt, melyben bebizonyosodott az abúzus, ehhez képest 1890 darab Google találat elérhető ezzel kapcsolatban az interneten? Fontos a felelősségre vonás, de az általánosítást, mi szerint minden pap pedofil, elítélem. - Kisbán Petra írása

Gyerek mellett egyetem, egyetem mellett gyerek

2024. April 06.|0 Comments

Egyetem gyerek mellett, elvégezhető? Egyáltalán ez egy lehetőség? Megdöbbentően kevesen mernek családalapítás után tovább tanulni, hát még tanulmányok közben gyereket vállalni. Én egyike vagyok azoknak, akik a pici érkezése után sem adták fel a diplomát. Botorság, vagy bátorság? Olvasd el, és döntsd el Te!


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu