Közeledik a nyár, a jó idő, előkerülnek a fürdőruhák… sokak számára ez az időszak óriási stresszel jár, hiszen „bomba formába” kell hozni magunkat a strandszezonra. De az örökös diétázgatás, sanyargatás az év minden időszakában „aktuális” lehet sajnos, viszont a napjainkban teret hódító diétakultúra ilyenkor tavasszal még jobban fókuszba kerül. Szeretnék most egy személyes hangvételű, őszinte, saját tapasztalataimon is alapuló cikkben mesélni nektek az intuitív étkezésről, ami segíthet végre megszabadulni a diétaipar fogságából.

De először is… mi az a diétakultúra? Néhány pontban összefoglalva:

  • vékonyságot idealizál
  • a fogyókúrát promotálja…
  • …amik bizonyítottan nem tarthatók életvitelszerűen
  • megveteti a diétás termékeit
  • egyes ételeket démonizál (cukros, fehér lisztes ételek főleg)
  • míg másokat kiemel (pl. „csodatévő” zeller)
  • bűntudatot gerjeszt a „csalókaják” fogyasztása esetén (is)
  • elterel a tested jelzéseinek megérzésétől

Ezzel nem csak az a probléma, hogy a fogyókúrázók nagy része később vissza is hízza ugyanazt a súlymennyiséget (ha nem többet), de mentálisan is megterhelő. Én kb. 16 éves korom körül kezdtem el fogyókúrázni, általában időszakosan. A mélypont 17 éves korom körül lehetett, amikor is 2 hétig semmilyen szilárd táplálékot nem vettem magamhoz, csak egy remekül reklámozott cég turmixait fogyasztottam. Mondanom se kell, hogy a gondolatától is rosszul vagyok azóta is. Hozzá kell tennem, hogy nem voltam túlsúlyos sosem, a testemmel való elégedetlenkedés azonban így is központi szerepet töltött be az életemben. Voltak olyan időszakok, amikor nagyon komolyan vettem egyes ételek „démonizálását” is. Emlékszem, hogy anyukám kürtőskalácsot sütött otthon, ami a kedvenc édességeim egyike, de én még csak meg sem kóstoltam. Közben pedig hajlamos voltam túl sokat enni a „diétás”, „egészséges” ételekből, hiszen hiába ettem, az eredeti étel iránti vágyamat nem csillapította. Ez a rengeteg tiltás (ugyan ma már nem tiltok el semmit magamtól), sokszor még a mai napig is olyan túlevésekhez vezet, amit nem tudok megmagyarázni. Éhes se vagyok, nem is esik jól, de mégis egy olyan érzelmi állapotba kerülök, amiből nehéz kikeveredni. Most biztos sokan vagytok, akik nem értitek, hogy ez mégis hogyan lehetséges, de aki átélt már hasonlót, az pontosan tudja, miről beszélek. Viszont mindenkinek fontos tisztában lenni ezzel, hiszen egyszerű, ártalmatlannak tűnő (akár jó szándék vezérelte) kijelentésekkel rengeteget árthatunk egy evészavarral küzdő személynek. Nekem se segített, mikor mindenkitől azt hallottam, hogy tökéletes a súlyom, nem kell fogynom.

Na, de akkor mi a megoldás? Komolyabb evészavar esetén természetesen a szakszerű segítség, de a hozzám hasonló esetekben az intuitív étkezés egy új, felszabadító szemléletmódot nyújthat. Ez egy tudományos bizonyítékokon alapuló módszer, melynek célja, hogy segítsen visszatalálni a testi visszajelzések észlelésének (interoceptív tudatosság) képességéhez.

Az intuitív étkezés fogalmát két amerikai dietetikus, Evelyn Tribole és Elyse Resch vezették be a 90-es években. 1995-ben jelent meg első könyvük, aztán ahogy egyre több kutatás került napvilágra, a könyvet többször átdolgozták. A legújabb, negyedik kiadás 2020-ban jelent meg. Nevezhetnénk akár ösztönös táplálkozásnak is, hiszen az éhség – jóllakottság észlelésén alapul, de ennél sokkal többről van szó. Segít, hogy újra átéljük az étkezés örömét, rádöbbent, milyen tisztelettel tartozunk magunknak a testünk iránt, és a mozgás örömét is újraértelmezi.

Nézzük hát meg az intuitív étkezés 10 alappillérét!

1.Vesd el a diétamentalitást! – az ételnek nincs morális jelentősége („csalónap”, „csalókaja”)!

Egy diéta során általában az étkezés mennyisége és/vagy minősége, sőt akár az ideje is meghatározott. Továbbá célja a fogyás, amit az intuitív étkezés alkalmazása során el kell engednünk. Tudatosítanunk kell, hogy az egészségünk visszacsatoló eszköze nem a mérleg!

2.Tiszteld az éhségedet!

Az éhséget nem mindig észleljük (pl. vizsga előtti stressz miatt), de normál esetben fontos, hogy ne az alapján együnk, hogy mit mond a diéta (pl. délben ebéd), hanem akkor, amikor valóban éhesek vagyunk. Az is előfordulhat, hogy bizonyos napokon jobb, máskor rosszabb az étvágyunk, ez is sok mindentől függhet (pl. sport intenzitása, női ciklus). Éppen ezért egy előírt étrend nem biztos, hogy az aznapi igényünknek megfelelő.

3.Űzd el a kajazsarut!

Diétás szabályok milliói uralják a mindennapjainkat; „este 6 után ne egyél” „a cukor méreg” és hasonlók. Nem csoda, hogy így nehezen halljuk meg a testünk visszajelzéseit. 

4.Békülj meg az ételekkel!

Ne tegyél morális jelentőséget az ételeknek! Például a csoki egészségtelen, rossz, az alma viszont jó. Igen, más a tápértékük, az alma ilyen szempontból jobb, de önmagában egyik sem jó vagy rossz! Ha az alma elfogyasztása után csak még jobban kívánod a csokit, de napokig megvonod magadtól, és a hét végén eleged lesz, akkor megeshet, hogy együltő helyedben megeszel egy egész táblával. Mégiscsak jobb lett volna pár nappal korábban azt a pár kockát megenni… Az étellel való jutalmazás – büntetés szintén elvetendő, a csalónap, bűnözés kifejezéseket is töröljük a szótárunkból, hiszen csak bűntudatot kelt.

5.Tiszteld a teltséged, érezd meg a jóllakottságod!

Ha egy étkezés után éhes maradsz, az később könnyen falásba torkollhat. Figyelj oda magadra, és bátran fogyassz többet, ha még éhesnek érzed magad. Kicsit azért érdemes várni étkezés után, vagy lassabban enni, mert az agyunknak kell egy kis idő, mire érzékeli a jóllakottságot.

Folytatás a második részben jövő hétfőn, ahol a következő 5 pontról és az intuitív étkezés előnyeiről olvashattok majd.

R. Kriszti (@breakfast_at_krisztis)

Forrás: Asiama Evelyn és Kurucz Salome előadása, diasora (Facebook)

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.

A tisztaság nem csupán annyi, hogy nem szexelsz

2024. April 12.|0 Comments

Boldogok a tiszta szívűek… Ha a tisztaság szóról elsőként nem egy öblítő reklám jut eszünkbe, akkor keresztényként meghallva, a fogalmat a szex tilalmával, önmegtagadással társítjuk. Hogyan lehet a tisztaság életforma? Hogyan lehet a tilalmak tárháza helyett, a tisztelet, bizalom és öröm forrása? Szerzőnk őszinte írásában elmondja, ő hogyan tért rá erre az útra.

Mert nem minden pap pedofil

2024. April 10.|0 Comments

Tudtad, hogy Magyarországon az elmúlt 15 évben 6 olyan ügy volt, melyben bebizonyosodott az abúzus, ehhez képest 1890 darab Google találat elérhető ezzel kapcsolatban az interneten? Fontos a felelősségre vonás, de az általánosítást, mi szerint minden pap pedofil, elítélem. - Kisbán Petra írása


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu