Illóolaj masszázs – egészség természetesen

Mi is tulajdonképpen az egészség? Maga a szó is hordozza az egész kifejezést, jelzi, valami egészről, kerekről van szó. Sokat emlegetjük a szót, beszélünk róla, mindenki számára viszonylag teljesen egyértelműnek tűnik a jelentése, viszont ha mélyebbre ásunk, rájövünk, nem is olyan könnyű meghatározni.  

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1984-ben megfogalmazott hivatalos definíciója szerint: „az egészség a teljes testi, lelki (szellemi) és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség és fogyatékosság hiánya.

Hozzám a holisztikus szemléletmód áll a legközelebb, amely teljes egészében szemléli az egyént, és rendkívül nagy hangsúlyt helyez a prevencióra, azaz megelőzésre, amelynek egyik hasznos módja a felvilágosítás, ismeretterjesztés.

Sorozatunk első részében az egyszerű házi módszert, a masszázst ajánlom a testi-lelki egészség támogatásához.

A masszázs az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy valakit megnyugtassunk, meggyógyítsunk, hogy megszüntessük a fájdalmát, vagy enyhítsük a feszültségét. A mostani pandémiás időszakban talán még fontosabb, mint korábban, hogy az érintés erejével is támogassuk szeretteinket!

Egy aromaterápiás masszázs alkalmával az illóolajok lazító, feszültségoldó vagy erotizáló hatása és jó illata egyszerre tud érvényesülni. A masszírozás az aromaterápiával együtt valóban csodákra képes!
Akkor is érdemes otthon néha egymást megmasszírozni, ha valaki masszőrhöz jár.

Milyen a jó masszázsolaj?

Az olajokat, speciális aromakeverékeket készen is lehet kapni, de otthon könnyen el is tudjuk készíteni őket: 100 ml hordozóolajhoz 20-30 csepp illóolajat lehet adagolni és gondosan összerázni.

Ha nem szükséges ennyi, akkor arányosan csökkentsük a mennyiséget, lehet, hogy 10 ml is elég, ilyenkor kb. 3 csepp illóolajat használjunk ehhez a mennyiséghez (egy felnőtt masszírozásához).

Ha gyerekeken próbálnánk ki, akkor sokkal kevesebbet, 30 ml-hez 3 cseppet, babák esetében pedig ugyanígy 30 ml-hez 1 csepp illóolajat kell tenni. /A babák masszírozásához a sárgabarackmag olaj nagyon kiváló!/

Mit használjunk hordozóolajként?

Erre a célra általában az olívaolaj nagyon jó, főleg nyáron, mert hűt, télen pedig a szezámolaj, mert melegít. 

A nem növényekből kivont ásványi olaj kőolajszármazék, káros a bőrre, a szervezetre, filmréteget alkot a bőrön, eltömíti a pórusokat. Így a bőr nem jut elég oxigénhez, és a méreganyagoktól sem tud megszabadulni.

Bár sokkal olcsóbb, mint a növényi olajok, nem érdemes kockára tenni emiatt az egészségünket. Vásárlás előtt mindenképpen érdemes megnézni az összetételét az üvegen!

Milyen illóolajokat tegyünk a masszázsolajba?

Egy jó kis nyugtató otthoni masszírozáshoz a fent említett hordozóolajokba lehet tenni levendulaolajat, amely megnyugtat, citromot, ami felfrissít, vagy bergamottolajat, ami annyira ellazít, hogy akár el is alhatunk tőle. 🙂

De nagyon kellemes lehet pl. a szantál és a narancs vagy a mandarin keveréke is. 

A technikai lebonyolításhoz pedig ajánlom az interneten elérhető videókat, egyszerű leírásokat, amelyeket bárki kipróbálhat otthon a családtagjain anélkül, hogy ártana vele!

A módszereket mindenki saját felelősségre próbálja ki. Bármilyen irritáció, allergia esetén egyeztessen kezelőorvosával!

Jó masszírozást kívánok!

Aranyvessző