3+1 ok, hogy miért olvass (többet)

Szomorú, már-már aggasztó tény, hogy az elmúlt tizenöt év viszonylatában a 2020-as évben olvastunk a legkevesebbet. A Tárki Társadalomkutatási Intézet tanulmánya szerint, a felnőtt magyar lakosság 13%-a olvas rendszeresen, csupán egyharmada (34%-a) alkalomszerűen, és több mint fele (53%-a) egyáltalán nem szokott olvasni. Bár az olvasási szokásokban eltéréseket tapasztalhatunk a különböző társadalmi csoportok mentén -például a nők, a fiatal felnőttek, a magasan iskolázottak és a városban élők az átlagosnál többet olvasnak- azonban még ezen csoportok körében is alacsonynak mondható a rendszeresen olvasók száma.

Pedig az olvasásnak bizonyítottan számos jótékony hatása van.

1. Az olvasás segít a stresszel való megküzdésben 

Egy-egy történet által olvasóként egy másik világba léphetünk be, mely elvarázsol, elgondolkodtat vagy megborzongat, és megszabadít minket a hétköznapokban ránk rakódó stressztől. A Sussex-i Egyetem 2009-ben vizsgálta az olvasás és a stressz kapcsolatát, és (talán nem is annyira) meglepő eredmények születtek; az olvasók stressz szintje már 6 percnyi olvasás után 68%-kal csökkent.

2. Az olvasás segít a szellemi frissesség megőrzésében

Az olvasás során valójában együtt teremtünk az íróval; bennünk elevenedik meg a történet, jön létre a cselekmény képi világa. Ez az újból és újból végbemenő alkotási folyamat kihívás, torna az agynak, és ezáltal segít megőrizni a szellemi frissességet. A Rush Egyetem kutatói idős emberek agyát vizsgálva arra az eredményre jutottak, hogy a rendszeres olvasás frissen tartja az elmét és segít a demencia elleni küzdelemben.

3. Az olvasás fejleszti az intelligenciát

Az olvasás révén olyan élményeket élhetünk át, olyan dolgokat tapasztalhatunk meg, olyan helyekre juthatunk el, és olyan összefüggéseket láthatunk meg, amelyekre más módon nem, vagy csak jóval körülményesebben volna lehetőségünk. Az olvasás során nemcsak új információkkal lehetünk gazdagabbak, hanem a logikánk is fejlődhet. Egy 2014-es kutatásban a rendszeresen olvasó gyermekek szignifikánsan magasabb eredményeket értek el az intelligencia teszteken, mint nem olvasó társaik.

+1 Olvasni jó!

Sokáig lehetne még sorolni az olvasás tudományosan igazolt jótékony hatásait, de ami talán a legfontosabb, hogy olvasni jó! Olvasni élmény, kaland, utazás. Varázslat, mely révén bárki és bármi lehetsz és megismerhetsz egy olyan világot, ami csak a tiéd. 

Papfalvy Bori Janka