Luxuscikk a méltóság?

Vatta, anyagzsebkendő, toalettpapír… ezek a legtöbb háztartásban megtalálhatók. A kérdés csak az, ki mire használja őket? Fiatal lányok és nők milliói maradnak ki világszerte az iskolából, a munkából, vagy kénytelenek azokon a napokon más eszközökhöz folyamodni, mert nem elérhetőek számukra az alapvető női higiéniai termékek. Ez röviden a menstruációs szegénység.

A havi vérzés a női lét természetes velejáróra – egy átlagos nő élete során körülbelül 450 alkalommal menstruál. De vajon összeszámolta már valaki, hogy ezalatt mennyit költ a menstruációjára? Az összeg több mint egy millió forintra rúg. Noha havi bontásban csupán pár ezer forintot jelent, a menstruációs szegénységben élő nőknek ez az összeg nem áll rendelkezésükre. Ahol dönteni kell, hogy étel legyen vagy befizetett villanyszámla, a higiéniás termékek hátra sorolódnak. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tapasztalatai alapján hazánkban a nők 30%-át érintheti a menstruációs szegénység, a jelenség azonban nehezen mérhető, mert az esetek többségében rejtve marad. A környezetük csak azt észleli, hogy a nők, lányok hiányoznak – többnyire igazolatlanul. A kimaradás gyakori oka, hogy menstruációs termékek hiányában gyakran fertőzésveszélyes körülmények között vészelik át ezeket a napokat, összevérzett ruháik miatt megszégyenítve. Az indokolatlanul sok iskolai hiányzás gyakran a tanulmányoktól való végleges elmaradás előszobája, s a munkahelyi betegszabadságok, szabadnapok száma is korlátozott. A folyamat tehát egy öngerjesztő kör: amennyiben egy nő havi rendszerességgel nem jut hozzá az alapvető intim higiéniai termékekhez, és kimaradozni kényszerül, nem kerül közelebb ahhoz, hogy ezeket a későbbiekben önerőből megvásárolhassa magának.

Több szervezet szívügyének tekinti, hogy megoldást találjon a kérdésre. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat #nemluxustáska kampány keretén belül országszerte tízezer rászoruló nőnek gyűjtött mindennapi higiéniai termékeket, a Magyar Vöröskereszt pedig az Always intim higiéniai márkával együttműködve a #lánybólnővé program keretén belül 18 millió forint értékű adományt osztott szét a mélyszegénységben élő fiatal lányok megsegítésére. A segítségnyújtás mellett fontos a menstruációs intelligencia fejlesztése is, ugyanis a felvilágosításnak hatalmas szerepe van abban, hogy a fiatal lányok ne kerüljenek kellemetlen szituációkba a menzeszük miatt. Elmaradott régiókban gyakran előfordul, hogy még a szülők sincsenek tisztában a női test alapvető működésével, nemhogy a gyerekek, sokan nőgyógyászhoz is csak első gyermekük születésekor jutnak el először.

A témát övező tabuk és stigmák miatt a társadalom nehezen nyit e probléma felé. A menstruáció közkedvelt “havibaj” szinonimája jól árulkodik arról, hogy valójában mit gondol e jelenségről a társadalmunk. Nehéz élethelyzetek és életutak talán elválasztanak minket egymástól, de a megértő segítségnyújtás ugyanolyan közel is hozhatna. 

@kedvemma

E cikk a szerző 2019. évi Cikkíró Pályázatra írt művének átdolgozott, aktualizált változata.