Hogyan tovább? – avagy ne csak a felszínen legyünk környezetvédők

Miért fontos számodra a környezetvédelem? Erre a kérdésre jó pár érdekes választ adhatunk, amikben egészen sokszor használhatjuk a „felelősség” szót. Azonban ennek a szónak az igazi ereje akkor érvényesül, amikor mögöttes tartalmat rejt – egy belső késztetést.

A két évvel ezelőtti nyár nekem az egyik legmeghatározóbb volt az életemben. Nagyrészt azért, mert ekkor éreztem hosszú ideje először,

hogy szívből szeretnék tenni a Földért.

Negyedikes korom óta üres felelősségnek éreztem a szelektív hulladékgyűjtést és a hasonló erősen ajánlott környezetbarát gyakorlatokat, azon a nyáron viszont egyre több érdekes és sokszínű megközelítést hallottam a környezetvédelemről, amik egyszerűen nem tudtak nem hatással lenni rám.

Láttam, hogy akiknek tényleg fontos a Föld védelme, mind valamilyen egyedi belső késztetésből cselekszenek.

És amikor ezeket a különböző belső motivációkat megértettem, át tudtam érezni a jelentőségét annak, hogy miért fontos törődnünk a bolygónkkal. Ezzel párhuzamosan megtaláltam azt is, számomra mitől érdekes és különleges ez a téma, és kialakult bennem egy mögöttes tartalommal bíró felelősségérzet. Megfogott az a gondolat, hogy az emberiségért, mint egészért is cselekszünk azzal, hogy óvjuk az élőhelyünket, hiszen nekünk jó az, hogy meg tudunk élni a Földön, amit – nem mellesleg – ajándékba kaptunk. Ráadásul nekem a természet egy olyan lelki erőforrásom, amire szükségem van, és mindenképpen őrizni szeretném, már csak hálából is. Emellett amitől nekem ez a téma igazán érdekes, az az, hogy az élet minden területével kapcsolatban áll, a gazdaságtól kezdve egészen a lélek egészségéig. Azt hiszem, még sokáig tudnám sorolni, mitől vált nekem igazán fontossá azóta a nyár óta a környezetvédelem.

Amint az embernek belső motivációja van arra, hogy tegyen a természet védelme érdekében, ösztönössé válik a cselekvés. Én ezt tapasztalom több mint két éve, amióta elkezdtem tenni a környezetünkért. Alapvető volt számomra, hogy igyekszem minél környezetbarátabb életet élni, amihez online (mint a Vászonzsákoslány Youtube csatornáján) szerencsére bárki sok hasznos ötletet találhat. Kifejezetten hatékonyan tudjuk aktivizálni magunkat önkénteskedésen keresztül, ahol még biztosan extra tudást is elsajátítunk. Én ezt a Klímabarát Települések Szövetségénél tehetem meg, de sok más hasonló szervezetnél van erre lehetőség. Ezen kívül pedig pont azzal szeretném védeni a Földet, hogy segítek másoknak is megismerni, miről szól valójában a környezetvédelem, mert ha ezt értik, akkor egyszerűbben megtalálják a saját belső motivációjukat a cselekvésre. Ennek érdekében az Engame Akadémián belül egy barátnőmmel vezetek egy közösséget, ahol interaktívan ismerkedünk meg a környezetvédelem rengeteg oldalával. Olyan témákról esik szó, mint a környezettudatos étkezési szokások, a fenntartható gazdasági növekedés, a vírushelyzet hatása a környezetre, zöld szervezetek tevékenysége és működése stb. Emellett Paladins of Earth néven vezetek egy diákokból álló csapatot, ahol egy fenntarthatóságról szóló társasjátékot és szabadulószobákat tervezünk.

Ha úgy érzed, Te is szeretnél többet tenni a Földért, környezetedért, mint a szelektív hulladékgyűjtés, keress rá az egyik ajánlásra!

Bízom abban, hogy minél többen ismerjük meg a környezetvédelem sokszínűségét, annál hamarabb találjuk meg a belső késztetéseinket, ami ösztönöz majd a cselekvésre.

PRP

Ajánlók: