Szeretnél fenntarthatóbban élni és kevesebb szemetet termelni, de a low waste életmód elérhetetlennek, sőt megvalósíthatatlannak tűnik a számodra? Úgy gondolod, hogy „zöldnek” lenni drága és sznob dolog? Esetleg tartasz attól, hogy belebuknál a változtatásokba vagy azt sem tudod, hol kezdj bele? Ne aggódj! Senkinek sem megy egyik napról a másikra és mindenkinek vannak kérdései és fenntartásai! Ezek a könyvek abban segítenek téged, hogy megtaláld az utad az egyszerűbb és fenntarthatóbb jövő felé!

Szelektív hulladékgyűjtés, papírtáska (jobb esetben vászonzsák), trendi bambuszfogkefe, bioboltok. A legtöbb ember életében sajnos idáig terjed a környezettudatosság. Azonban emögött sokszor nem is a rossz szándék, hanem a kényelmesség és a megfelelő ismeretek és a tájékozottság hiánya található. Sokan azért nem kezdenek bele az új életmód kialakításába, mert azt sem tudják, hogy hol, melyik területen fogjanak bele. Ahogyan elkezdenek ismerkedni a minimalizmussal és a fenntarthatósággal, megijednek, hogy mennyi lemondással és átalakítással jár mindez az addigi életvitelükhöz képest. Éppen ezért egyből védekező állásba állnak, hogy nincs pénzük egy ilyen drága és sznob életmódhoz. Persze annak, aki csak annyit tud a low waste-ről, amennyit a reklámokban lát, miszerint mindent, ami rossz műanyag, azonnal le kell cserélni kézzel készített, helyi, fából vagy üvegből készült kifejezetten zero waste eszközökre, az valóban elkedvetlenedik és feladja a szalmaláng életű elhatározását.

Fontos hangsúlyozni, hogy a hulladékmentességre való törekvés egy életmód. Senkinek sem megy tökéletesen, főleg nem egyik napról a másikra. Ha úgy vetjük bele magunkat, mint egy 500 kalóriás megvonásos diétába, akkor hamar az ellenkezőjébe csaphat át a dolog és keserűen könyvelhetjük el, hogy mindez nem nekünk való.

Pedig minden apró lépés számít!

Én egy bő éve ismerkedem ezzel az új életszemlélettel és habár még messze nem csinálom tökéletesen és példamutatóan, már most rengeteg pozitív hatását tapasztaltam meg. Persze egyedül sehova sem jutottam volna. Először is a kezdeti lelkesedésemet és motivációmat kellett tudományosan is megalapoznom, hogy amikor éppen az érzelem nem vezérel, akkor a racionalitás segítségével ki tudjak tartani. Kellő dokumentumfilm, blog, youtube-csatorna megtekintése és szakcikk elolvasása után elkezdtem azon gondolkodni, hogy hogyan is vághatnék bele a hulladékcsökkentésbe. Ekkor került a kezembe a low waste életmód alapja, alfája és omegája: Bea Johnson Zero Waste otthon, Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet című könyve.

Egy jobb jövő otthon kezdődik!

Bea Johnson francia származású, Kaliforniában élő édesanya, a Zero Waste életmód nagykövete, aki családjával együtt egy év alatt csupán egyetlen befőttesüvegnyi szemetet termel. Ez elsőre hihetetlennek hangozhat, azonban a könyv elolvasása után megértjük, hogy néhány apró, napi szokás átalakítása milyen nagy változásokat eredményezhet hosszútávon. A könyv tematikusan, a hétköznapi élet minden területére kitérve ad konkrét tippeket, tanácsokat és különböző alternatívákat az olvasónak, hogy hogyan fogjon bele vagy haladjon a hulladékmentességre való törekvés rögös útján. Mindezt a saját életén és példáján keresztül mutatja be, ezzel is bátorítva az olvasót, hiszen elmeséli a hibáit és rossz döntéseit is.

A könyv tematikája szerint a háztartás különböző pontjain kezd, mint a konyha, kamra, fürdőszoba, hálószoba és a gardrób (ez utóbbi azért érdekes, mert a fenntartható divatnak és ruhatárnak már önmagában egy külön könyvet is szentelhetnénk (ez nekünk, nőknek különösen tanulságos lenne!)) Ezután kitér a munka világára, a home office és a munkahelyi hulladékcsökkentés területeire egyaránt. A könyv harmadik egysége volt számomra talán a legérdekesebb és legtanulságosabb, ugyanis ebben a részben mutatja be, hogy az emberi kapcsolatainkban és az otthonunkon kívül hogyan tudjuk megélni a hulladékszegény életmódot. Nekem ez azért volt fontos, mert sokszor azt tapasztaltam a saját életemben is, hogy otthon már egész jól kialakítottam néhány új szokást, de amikor kiléptem a házból vagy vendégségbe mentem, nem tudtam, hogy hogyan is kellene viselkednem, hogy ne tűnjek túl különcnek, ne lógjak ki a társaságból. Bea Johnson azt is bemutatja, hogy hogyan lehet vonzón és szimpatikusan közvetíteni mások felé a fenntartható törekvéseinket!

Engem kifejezetten lelkesített, ahogyan láttam, hogy egyre több mindent tudok a könyvből alkalmazni a saját életemben, és az ígért pozitív hatásokat én is megtapasztaltam. Azt is élveztem, hogy az életemnek azt a területét fejleszthetem tovább a könyv segítségével, amelyikben éppen a legnagyobb motivációt éreztem. Mindent magam miatt és a családom érdekében tettem, így nem kellett megfelelnem semmilyen külső nyomásnak vagy elvárásnak, éppen ezért a kezdeti lelkesedésem a mai napig megvan, így előszeretettel kísérletezem és próbálok ki új alternatívákat és vezetek be új szokásokat.

Dobd ki a szemetest!

Tóth Andit akár a magyar Bea Johnsonnak is nevezhetnénk. Zero waste tanácsadó, aktív instagram és youtube tartalomgyártó. Felületein az egyszerűbb és hulladékmentes életmódot közvetíti. Könyve a Dobd ki a szemetest! sokban hasonlít a korábban bemutatott Zero Waste otthon-ra. Felépítésében és tematikáját tekintve majdnem ugyanaz, mint Bea Johnson könyve. Annyiban mégis más, hogy még részletesebb és még színesebb, valamint a konkrét tippek és tanácsok mellett pontos pénzügyi kimutatásokat is tartalmaz minden fejezet végén, amelyben bemutatja, hogy az adott terület fenntarthatóbbá tételével mennyit spórolt meg a családi kasszának. Pontosan emiatt jobban is tetszett, mint a Zero Waste otthon, mert annyival több érdekességet, tapasztalatot és ötletet hozott. Tóth Andi könyvének elolvasása után az életem még több területén éreztem lelkes belső késztetést a változtatásra.

Amennyiben ismerkedsz a fenntartható, hulladékmentes életmóddal, javaslom, hogy az első lépés a tájékozódás és az ötletgyűjtés legyen. Ne akard egyik napról a másikra megváltoztatni az összes szokásodat, főleg ha másokkal is együtt élsz. Találd meg fokozatosan azokat a területeket az életedben, ahol késznek érzed magad arra, hogy fejlődj és kipróbálj új dolgokat. Hidd el, hogy ugyanúgy, ahogyan fokozatosan a hideg vizes medencébe ereszkedsz, úgy tegyél meg mindig egy új apró lépést a low waste életmód felé. Ha nem tudod, hol kezdd, akkor ez a két könyv a megfelelő társad lesz ezen az úton és végig segíteni fognak, hogy ne veszítsd el a kezdeti lelkesedésedet.

Amennyiben a vegyszermentes háztartás érdekel, olvasd el a Margareten a Levendula és ecet könyvajánlóját is!

Az otthon melegében

kép forrása: https://hu.pinterest.com/hulladekmentes/_created/

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Maradt, mivel a pofont csók követte

2024. March 28.|0 Comments

Egyszer azt hallottam, hogy annál a férfinál, aki idegességében ököllel veri a falat, nem kell sok ahhoz, hogy a következő én legyek. De mennyire érintettek valójában a magyar nők párkapcsolati erőszakban? Hol a határ és mit tehetünk mi, akik felelősséget érzünk a bántalmazást elszenvedő nőkért?

Szex szülés után

2024. March 23.|0 Comments

Milyen a szex szülés után? Ez a kérdés izgatja a kismamákat, de azoknak is érdekes lehet, akik még nem várandósok. Szerzőnk szókimondó cikkében válaszolja meg a kérdést.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu