Lehet valódi sünink otthon?

Leülök Dóri mellé az interjú elkészítéséhez, ölében a sünije, Hastings. Úgy bizony, ez a neve. Ez a kis fényes szemű, fehér hasú gombóc egy kész személyiség. Óvatosan a süni felé nyúlok, aki először az idegen láttán összegömbölyödik és fújni kezd. Megsimogatom, ott, ahol el tudom érni. Erre óvatosan megszagol, majd egyre bátrabban nyalogatja a kezemet. Dóri meglepődve rámnéz: Kedvel téged!

Honnan jött az ötlet, hogy a sünit befogadjátok, vagy hogy egyáltalán sünitek legyen?

Voltunk a Zoo Caféban pár évvel ezelőtt, ahol találkoztunk afrikai fehér hasú törpesünökkel. Bár utólag visszagondolva ez számukra nem egy ideális hely, hiszen a sünik mindennél jobban szeretik a nyugalmat. De akkor jöttem rá, hogy lehet otthon is sünit tartani.

Hogyan szereztétek be őt, hol lehet egyáltalán sündisznót venni?

Süntenyésztőket érdemes megkeresni, mert sünt nem lehet úgy tartani, hogy befogjuk az utcáról, sőt, úgy tudom, hogy a nálunk honos európai sünt nem is szabad. Előtte alaposan utána olvastunk, hogy mit is kell tudni róluk, és amikor úgy láttuk, hogy ez nekünk való, belevágtunk.

Mi a legfontosabb, amit tudni kell egy jövendőbeli süntulajdonosnak?

Egyrészt azt, hogy éjszakai állat. Neki is van kereke, mint a hörcsögöknek (áramot is termelhetne akár), éjjelenként három órát biztosan teker. Olyan kereket kell keresni neki, ami nem hangos, vagy ne aludjunk vele egy szobában. Az első pár éjszakán mi sem aludtunk. Nyilván hozzá lehet szokni, mint mindenhez, de fel kell rá készülni, hogy ő éjszaka aktív. Emellett kicsit úgy tudnám jellemezni, mint a kutya és a hal között egy átmenet… (nevet). Nem az a tipikus hozzád bújós, és” örül, ha meglát” kisállat – tisztelni kell a határait. Nem szabad elvárni, hogy olyan legyen, mint egy kutya, nem lehet annyit babusgatni, cserébe viszont jól lehet mellette dolgozni. Szerintem az elfoglalt felnőtteknek egyik legjobb háziállat. Mert aranyos, az embert felvidítja, és olyan napi fél órát kell/lehet vele foglalkozni. Van, hogy a fürdőköpenyemben alszik, én pedig közben dolgozom. Így együtt is vagyunk, meg tisztelem is az intimszféráját. Aludni, azt nagyon szeret!

Technikai információkat is tudsz mondani, például mit eszik és hasonlók?

Most alapvetően macskakaját eszik, jobb minőségűt, de a tenyésztő is elmondja, hogy mit kell neki adni. Ami szerintem ilyen „gondoljuk-meg” dolog, hogy kukacot is kell ennie, élő kukacot. Ez kapható kisállatkereskedésekben. Én sajnos undorodom a kukacoktól, szóval a férjemet szoktam megkérni, hogy adja oda, vagy kinyitom a dobozt, és úgy eszik belőle. Zöldséget és gyümölcsöt is kell ennie, mondjuk Hastings elég válogatós, nem hajlandó gyümölcsöt enni. Önmagában elég olcsó ez a része a fenntartásának. Illetve inni vizet szokott, kis tálkából. Fontos, hogy a sünik tejet nem ihatnak, mert laktózérzékenyek. Emellett kis alomtácát is be lehet tenni a ketrecükbe, macska almot szoktunk hozzá használni. Magát a ketrecet vagy fa forgáccsal, vagy puha takaróval lehet kibélelni – mi a takarót választottuk.

Összességében mit üzennél azoknak, akik kedvet kapnának egy sünire beruházni?

Ahogy említettem, éjszakai állat, nem igényli feltétlen a társaságot, és nem kell napi több órát játszani vele. Olyan gyerekek mellé is tudom ajánlani, akik már nagyobbak, és nagyon szeretnének egy kutyát, viszont a szülők nem biztosak benne, hogy a gyerekek sétáltatnák azt a kutyát még három hét után is. A süni szuper „átmeneti kisállat” lehet arra, hogy megtanuljanak egy másik élőlényről gondoskodni. Mivel a sünik nem szökkennek úgy az öledbe, mint egy macska, tőlük minden egyes szeretetkifejezés többször annyit jelent! Ami fontos, hogy tisztelni kell őket, cserébe bizalmukkal és sün-barátságukkal ajándékoznak meg…

A süni gazdájával, Kriston Dorottyával beszélgetett Hornisch Aliz