A hatékony menütervezés lépésről lépésre

Azzal, hogy férjhez mentem, és elköltöztem otthonról, búcsút kellett mondanom annak a luxusnak, hogy édesanyám fantasztikus főztjeit élvezhetem nap mint nap. Az akkor még igen szerény és tapasztalatlan főzőtudományommal indultam el a háztartásvezetés rögös útján. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem voltak kudarcok, ehetetlen ebédek, furcsa méretű és állagú fogások. Az első rágós pörköltemen és a hozzá drabális méretűre szabdalt nokedlijeimen azóta is nevetünk a férjemmel. De ahogy mondani szokás: innen szép nyerni!

Az elmúlt évek során sokat tanultam, különböző blogokat és könyveket olvastam a témában, így mára sikerült kialakítanom egy jól működő rutint, ami szerintem Neked is a segítségedre lehet. 5 jótanácsot szeretnék most Veled megosztani:

1. SZÍNSKÁLA

Házasságunk hajnalán a férjem egyik nap e-mailben átküldött egy excel táblát, amely az általa nagyon kedvelt, semleges és utált ételeket tartalmazta színkóddal ellátva. A sötétzöld szín azt jelezte, hogy nagyon szereti és gyakran készítsem; a világos zöld azt, hogy szereti és bármikor megeszi, ha elé teszem; a sárga a kevésbé kedvelt, de évente néhány alkalommal azért megfőzhető; illetve a piros, amely az abszolút tiltólistás ételeket jelölte. (Hozzátartozik, hogy a férjem informatikával foglalkozik, és imád mindent táblázatokba rendezni, vagy grafikonon ábrázolni.) Szóval az első reakcióm, hogy jól kinevettem szegényt, hogy mennyire kocka, hogy még az ételeket is excelbe rendezi, és jól fel is háborodtam, hogy csak nem gondolja, hogy ez alapján fogok nap mint nap főzni, mert természetesen volt olyan fogás, amit én nagyon szerettem, de nála a ritka vagy soha kategóriába került. Utólag azt gondolom, hogy ez volt az egyik leghasznosabb dolog, amit kaphattam tőle kezdő háziasszonyként.

Az első lépés tehát az, hogy írd össze az összes létező fogás vagy recept nevét egy füzetbe vagy táblázatba, és lásd el hasonló színkódokkal. Sokkal könnyebb lesz úgy választani, ha tudod eleve, hogy miket szerettek!

2. KATEGÓRIÁBA RENDEZÉS

Ha megvannak a receptek nevei, rendezd őket kategóriák szerint! Az én táblázatomban fő- és alkategóriák vannak.

A főkategóriáim: előétel/vendégváró, leves, főzelék, rakott, egytálétel, tészta, feltét, köret, „sütős tészta” (ide tartozik a quiche, a pizza, a kenyérlángos stb.), desszert, krémek, reggelik. Ezen belül bármilyen alkategória létrehozható, például a levesek esetében: húsos, húsmentes, krémleves csoportosítás, vagy a desszerteknél: kelttészták, sütéssel vagy sütés nélkül készíthetőek és így tovább. A rendszerezést a Te igényeid szerint formálhatod, a lényeg, hogy Neked legyen átlátható.

3. VETÉSFORGÓ

Ez már a feketeöves menütervező szint. Több gyerekneveléssel kapcsolatos könyvben olvastam, hogy mennyit segíthet az anyának és a gyereknek is egyaránt, ha a hét bizonyos napjain mindig ugyanolyan típusú étel kerül az asztalra. Ha adott, hogy például a kedd a főzelék nap, csütörtökön tésztaétel,  pénteken palacsinta nap és így tovább. Ez ad egyfajta állandóságot és rutint a hétköznapok változékonyságaiba. Ez elsőre nagyon merevnek tűnhet, de ha már van egy kész kategóriákba rendezett táblázat, a heti vetésforgó alapján pikk-pakk össze lehet válogatni, hogy a héten mikor, milyen jellegű fogásokat fogsz készíteni.

4. BEVÁSÁRLÁS

A tudatos menütervezés együtt jár a tudatos bevásárlással is, amely nem csak rengeteg fejtöréstől, hanem sok fölösleges kiadástól is megkímél Téged és a pénztárcádat. Ugyanis, ha összeállítottad a heti menüt, akkor elég, ha célirányosan csak az azokhoz az étkezésekhez szükséges hozzávalókat veszed meg, amire valóban szükséged van. Ezzel együtt pedig az élelmiszerpazarlást is csökkentheted. Sőt! Minőségében sokkal jobb termékeket is vásárolhatsz, hiszen mivel azonnal felhasználod őket, nincs szükséged mindenféle tartósított alapanyagra.

5. TŰZD KI A MENÜTERVEZŐ NAPOT

MenüTERVEZÉS. Ezt azért emeltem ki, mert ennek az egész folyamatnak a lényege a tudatosság és az, hogy rutinná teszed. Ehhez pedig szükséges, hogy valóban legyen helye az életedben. Éppen ezért legyen egy fix pont a hetedben, amikor összeállítod a következő heti menüt és az ahhoz kapcsolódó bevásárlást. Ilyenkor nézd át az alapvető élelmiszereidet is, hogy nem fogyott-e el valami, vagy mi az, aminek a szavatossága hamarosan lejár.

Hogy élvezni tudd a menütervezés szépségét és előnyeit, ahhoz szükséges, hogy tartsd is magad hozzá! Persze azért kezeld rugalmasan, emiatt ne mondj le egy családi ebédet vagy vacsorát! Ne feledd, a legtöbb dolog kiválóan lefagyasztható, így ha mégsem tudsz valamit felhasználni, csak tedd a mélyhűtőbe. Ne vegye el a kedvedet, ha az elején sokáig tart a receptek összeírása, vagy ha nem megy minden azonnal gördülékenyen. Egy rutin kialakításához türelem és idő szükséges!

Az otthon melegében