5 dolog, amit nem árt tudni a jogász hivatásról

Mielőtt jogi egyetemre mentem volna, rajongtam a témával kapcsolatos filmekért. Ki ne akart volna ügyvéd lenni, miután látta, hogy Elle Woods legyűrte a Harvardot, élete első nyitóbeszédében bebizonyította valaki ártatlanságát, miközben valójában csak az exének akart keresztbe tenni? Vagy vegyük a Suits minden problémát megoldó aktacsapkodását, amivel a legreménytelenebb ügyet is meg lehet oldalni, az ügyfelek tudta nélkül, olyan kockázatvállalások közepette, hogy egy jogász haja égnek áll. 

Mondanom sem kell, a való életben sokkal kevésbé szaftos és jóval árnyaltabb a helyzet, a filmek kissé eltorzították a valóságot, ha jogi drámákról esik szó. Valójában, egy elsőévesnek sosem lenne lehetősége tanúkihallgatást levezetni , felelősségi kérdéseket átlépni pedig nem okos ötlet. Viszont, ha már ott van az bizonyos a diploma a kezedben és esetleg letetted az ügyvédi szakvizsgát is, az alábbi dolgokra nem árt odafigyelni! 

1. Gyakorlat

Lehet, hogy a tanulmányaid végén jársz vagy már be is fejezted az egyetemet, de valójában nem láttál semmit. A hazai jogászképzés egyetemei kevésbé gyakorlatorientáltak. A jogi egyetem alapvetően logikus gondolkodásra tanít és egy dogmatikai keretet nyújt, s még ha nagyon jó is a gyakorlati oldala, nem igazán tudja megtanítani, hogy kell alkalmazni a jogot. Kezdetben egész biztosan minden jogi probléma olyan lesz, mintha nem ezzel foglalkoztál volna az elmúlt 5 (plusz?) évben, de a jó hír, hogy ebbe bele lehet jönni.

2. Jegyzetelés örökké

Ha az egyetemen az a típus voltál, aki mindent megjegyzett és nem jegyzetelt, most szólunk, az ügyfeleknél csupán az emlékeidre támaszkodni édes kevés. Amikor egy határidő jogvesztő, egy ügy éveken keresztül húzódik, párhuzamosan fut jónéhány per, és bármelyik ügyfél elvárja, hogy amint felveszed a telefont, pontosan tudd, melyik ügyről van szó… nos, ilyenkor jól jön egy rendszer. És sok-sok feljegyzés!

3. Író vagy jogász? 

A kettő között nincs is olyan nagy különbség. Amikor azt hitted, elkészültek a beadandók, az évfolyamdolgozatok, esetleg egy TDK és persze a diplomamunka, nem ejtheted ki a tollat a kezedből. Épp ellenkezőleg! Átevezünk a beadványok, keresetek, szerződések, e-mailek sokkal izgalmasabb tengerére. Nem árt az egyetemen retorikát hallgatni és valóban gondosan elkészíteni az írott feladatokat, ugyanis jó alapot jelenthetnek.

4. Öltözködés

Lehet, csak a nőket lelkesíti ez a téma, de mi alig vártuk azt a divatbemutatót, ami az irodai munkával jár. Melyik férfinak ne állna jól a zakó-ing kombó? És van jobb dolog annál, minthogy nap-mint-nap szoknyában, blúzban, szép sminkben és hajjal, azaz elegánsan jelenj meg az irodában? Van. Például a melegítő. De inkább továbbra is tiszteljük meg az ügyfeleket. 

5. Mentális egészség

A legtöbb ügyvéd túlhajszolt, kimerült, ami valahol e roppant stresszes életmód automatikus velejárója, hiszen valóban nagy felelősség nyugszik a vállukon. Az ügyvédek körében hihetetlenül gyakori a kiégés és a depresszió, ezért – mint mindenhol, itt is – fontos megtartani az egyensúlyt, tudni nemet mondani és kikapcsolni a munkatelefont legalább a hétvégére.  

@kedvemma