Nem csak puccparádé az anyaság

Nem csak puccparádé az anyaság. Sőt, valójában nem is puccparádé, sokkal inkább csak parádénak mondanám. Bár azon a tényen, hogy nem lehet mindig jól fésültnek és tip-topnak lenni, korábban nehéz volt túllendülnöm. Mostanra azonban a világ legjobb dolga, hogy tudatosítottam magamban: nem lehet minden tökéletes! 

Nehezebb napjaimon már a saját, apró kis praktikáimon nevetek. Ugyanis az anyaság azzal is jár, hogy nagy feltalálónak képzelem magamat, innovációim már-már szabadalmi bejegyzésért kiáltanak. Vegyük például a legfrissebb újításomat – kifejlesztettem a tökéletes módszert a hajtogatás elkerülésére, bár azért némi finomhangolásra szorul. Időnként eljutok arra a pontra, hogy ha tényleg nincs kedvem az élére vasalt ruhákat a rendezett szekrénybe bepakolni – na, ilyennel sem találkoztam mostanában –, egyszerűen csak bevágom suttyomban a szennyesbe. A férjem sosem veszi észre, néha még meg is jegyzi, hogy milyen szépen elpakoltam, nincs is elől semmi haszontalan vagy oda nem illő. Ha tudná, hogy már a szennyesben pihen az elől maradt motyó, lenne meglepetés. Van, amikor azonban emiatt elszégyellem magamat, mégsem kéne duplán dolgoztatni a mosógépet. Ilyen elszégyellős időszakomban fordul elő, hogy három ruhát hordok felváltva, mert a szárítógépből kivéve már egyből bújok is bele az aznapi outfitembe. Ez talán jobb megoldás a hajtogatás megúszására, mint a szennyesbe süllyesztés, de nem mindig gondolkozom időben. 

Azonban megnyugtató a tudat, hogy ezzel korántsem vagyok egyedül. Sokat beszélgetek másik anyukákkal, akik megosztják velem a tapasztalataikat. Innen tudom például – ami kicsit fájó pont is nekem –, hogy valószínűleg mégsem én találtam fel a legszuperebb elkerülő manővereket. Mindenki nagy feltaláló otthon. És mindenki tudja, hogy nem kell mindig, mindenkinek megfelelni. Szóval, ha jól esik, menj mosdóba, mert ott csend van, csinálj úgy, mint aki alszik, rejtsd el Te is a hajtogatnivalót. Magaddal legyél rendben, tudj nevetni a legnehezebbnek tűnő napokon és legyél tökéletlenül tökéletes! Vannak még hasonló tippjeim kezdő anyukáknak, de nem lőhetem el a teljes eszköztáramat egyből. Plusz, ha ezt a férjem is olvassa, mindegyik praktikának annyi…

Enzsöl – Evellei E. Molli

 Kép: Pexels