Levendula és ecet

Tiszta otthon, nyugodt lélek – mindezt természetesen. Munkácsi Brigitta egyre sikeresebb könyvének titka az egyszerűségben rejlik. A jelenlegi, pandémia okozta helyzetben még nagyobb hangsúlyt kap a tisztítás, takarítás. Sőt, sokan jóval több időt töltenek a négy fal között, mint azelőtt, így a testi és lelki egyensúly érdekében még fontosabb, hogy otthonunkban is kellőképpen feltöltődhessünk. Tegyük ezt környezetkímélő és pénztárcabarát módon! 

Nem is gondolnád, milyen csodaszereket rejt akár a saját háztartásod, a kerted, vagy éppen a gyümölcsös-zöldséges részleg a közeli boltban. Univerzális tisztítószer grépfrút, rozmaring és ecet kombinációjából? Zsályás citromos mosogatószer? Mentolos ablaktisztító? Bizony, nem csak természetes, de még az illata is kellemes. Ugyanígy a polcon hagyhatod a drága és designos pálcikás illatosítót, légfertőtlenítőt, vagy akár füstölőt, hiszen ezeket is pillanatok alatt megalkothatod magadnak otthon.

A Levendula és ecet című könyv 57 könnyen elkészíthető tisztítószer receptet tartalmaz. A szerző szerint: ,,két otthonod létezik. A bolygó és a tested. Vigyázz mindkettőre!” Éppen ezért Munkácsi Brigitta egy éven keresztül kísérletezett, hogy ebben a stílusos formában tálalhassa nektek ezeket a remek megoldásokat. Öt fejezetben: 1) általános tisztítószerek, 2) konyha, 3) fürdőszoba, 4) mosás, 5) illatosítás olvashatjátok a gyönyörű fotókkal alátámasztott tanácsokat.

Érdekes, hogy valahogy mindig visszajutunk oda, amit a nagyszüleink természetesnek tartottak. Nem azért, mert annyira zero-wastek akartak lenni (az én nagyim szeme valószínűleg kikerekedne már a szó hallatán is), hanem mert nem volt három sor tisztítószer az üzletek polcain, amiből válogathattak volna. Mégis működött minden ugye? Térjünk vissza az eredetihez, ez mindig megéri ☺

A könyvről és az ehhez kapcsolódó hasznos kiegészítőkről olvashattok a Pauza oldalán, amit a lelassulás és hazatérés címszavakkal illet az üzlet és webshop két megálmodója, Zoli és Évi – és valószínűleg mindenki, aki már egyszer is járt náluk. Ők ketten néhány évvel ezelőtt otthagyták munkahelyüket és elindultak egy életre szóló hátizsákos utazásra négy (!) kontinensen keresztül. Ez az élmény végül arra ösztönözte őket, hogy megnyissák a Pauza nevű gyöngyszemet a belváros szívében. Az üzlet és a honlap ugyanazt a célt szolgálja: tudatos döntés, tradíció, lelkileg tápláló otthon megteremtése. A Pauza blog pedig számos érdekes olvasnivalót tartogat számotokra: legyen szó illóolajokról, aktuálisan érkezett termékekről, de akár a növénypréselésről is.

Ha szereted a DIY tippeket, a természetes megoldásokat, mindenképp olvasd el a Levendula és ecetet, valamint tarts egy kis Pauzát, a mindennapos rohanás közepette!

Demeter Anna

Fotók: pauza.hu