Szépség, elegancia, fekete kalap, szipka, croissant, Breakfast at Tiffany’s – a legtöbb embernek ezek jutnak először eszébe Audrey Hepburn nevéről. A 20. század egyik legkiemelkedőbb színésznője a mai napig szinte mindenki számára ismert. Már csak azért is, mert rengeteg vászontáskán, bögrén, naptáron, képeslapon stb. szembetalálkozhatunk ikonikus őzikeszemeivel vagy vékony, nőies sziluettjével. Mi a titka annak, hogy Audrey Hepburn még mindig női ikonként van számon tartva? Vajon csak egy sikeres marketingfogás vagy több is van mögötte és tényleg kiemelkedő inspiráció? 

Mostanában több negatív kritikával találkoztam a színésznőt illetően – többen úgy tartják, hogy  nem érdemelte ki mással a hírnevet, mint azzal, hogy jól mutatott a fotókon, melyeknek célja elfedni a hibákat, és a nőt tökéletesnek beállítani. Az ilyen hibátlan, tökéletesen sminkelt, és mindig elegáns audreyhepburnok kora márpedig lejárt.

Ha valaki csak a róla készült fotóiról ismeri, talán joggal feltételezheti ezt róla. Azonban munkásságát és életrajzát kicsit jobban megismerve, megbizonyosodhatunk róla, hogy  személye a szépségnél jóval többet testesít meg. 

1) Kényelmes elegancia 

Nem csak filmjeiben, hanem a való életben is mindig nőies és elegáns maradt, a kényelem mégis fontos szerepet játszott öltözködésében. Kihívó ruhák és mély dekoltázsok nélkül is el tudta érni, hogy vonzó legyen, és szépségét mind a nők, mind a férfiak elismerték.

2) Intelligencia és tehetség

Az egyik legmeghatározóbb jellemvonását a hatalmas, kedvességet sugárzó „őzszemei” jelentették – ezt pedig gyakran párosítják naivitással. Azonban Audrey nem volt sem naiv, sem tudatlan. Hat nyelven beszélt és rendkívül intelligens nő volt, emellett pedig nem csak a színészetben, hanem a táncban és énekben is tehetséges volt.

3) Humor és természetesség

Nem csak az elegáns hölgy szerepét tudta eljátszani, sőt, legtöbb filmjében ki kellett lépnie a „méltóságteljes nő” szerepéből, és számtalanszor megmutatta vicces, játékos oldalát, ezzel bebizonyítva, hogy egy igazi nőnek nem kell mindig a tökéletességre törekednie – a természetesség a legnagyobb vonzereje. 

4) Másokra való odafigyelés

Audrey nem érte be annyival, hogy sikeres színésznő volt – megszerzett hírnevét jó célra fordította és későbbi éveiben humanitárius tevékenységekbe kezdett. „Ahogy egyre idősebb leszel, megtanulod, hogy két kezed van: az egyik, hogy magadon segíts, a másik pedig azért, hogy másokon.” – nyilatkozta ennek kapcsán.

5) Szerénység

  Azzal sem vádolható, hogy a hírnév a fejébe szállt volna. Élete végéig szerény maradt, sőt, fia, Luca Dotti úgy nyilatkozott édesanyjáról, hogy sokszor a tükörbe nézve nem is értette, miért tartják őt szépnek az emberek. Nem a szépséget tartotta a legfőbb erénynek, erre utal a leginkább elhíresült mondata is: „Hiszem, hogy a boldog lányok a legszebbek.” 

Lejárt-e az ilyen audreyhepburnok kora? Nem hinném. Időtálló értékek, melyek méltán számítanak példaértékűnek és követendőnek ma is. 

„Én abban a csodálatos, régimódi szellemben nevelkedtem, amely a másikat előbbre valónak tartja magunknál. “Mások sokkal fontosabbak, mint te, kedvesem, és ezt zúgolódás nélkül el kell fogadnod!” – hallottam gyakran.” (Audrey Hepburn) 

Kocsis Krisztina

Képek: Unsplash, Pixabay

Források:

https://dailytitan.com/opinion/audrey-hepburn-deserves-to-be-recognized-as-a-lasting-role-model/article_c30b489e-8b78-5f3f-b745-50753d9580e4.html
https://www.careergirldaily.com/6-important-life-lessons-audrey-hepburn/

https://www.theodysseyonline.com/reasons-audrey-hepburn-iconic-twentieth-century/7-hepburn-was-and-still-is-a-symbol-of-elegance-and-grace
https://graziadaily.co.uk/life/opinion/im-audrey-hepburn-female-icon/
https://www.theguardian.com/culture/2015/jun/19/cult-audrey-hepburn-how-can-anyone-live-up-level-of-chic

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu