5+1 tipp az egészséges életmódhoz – Egy dietetikus hallgató szemszöge

Fogyókúra vagy életmódváltás? Esetleg szénhidrátmegvonás vagy méregtelenítő kúra? Ilyen és ehhez hasonló jelszavakkal nap mint nap találkozunk, főleg az új év első hónapjaiban. De mégis mi az igazság? Mit tegyünk, ha valóban egészségesen szeretnénk táplálkozni?

Az biztos, hogy nincsen könnyű dolgunk. Információk tömkelege áraszt el minket azzal kapcsolatban, hogy mi az „egészséges”, a „tiltó listás” vagy éppen a „superfood”. Dietetikus hallgatóként már tudom, hogy az egészséges életmód kérdésköre sokkal összetettebb annál, mint hogy kipakolom a hűtőt és kidobálom az „egészségtelennek” titulált élelmiszereket vagy bevásárolok mindenféle bio, mindenmentes vagy low-carb terméket (és még sorolhatnám).

Szeretnék nektek segítséget nyújtani, hogy hogyan igazodhattok el a táplálkozás útvesztőjében ahelyett, hogy végül az információáradat teljes tanácstalansághoz és feladáshoz vezessen.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottságának ajánlásával megfogalmazott egy „Okostányér” névre hallgató táplálkozási ajánlást az egészséges magyar lakosság számára. Ha szeretnétek egy hiteles, tudományos alapokon nyugvó, ugyanakkor gyakorlatias és közérthető útmutatást kapni a valóban egészséges életmóddal kapcsolatban, akkor az okostanyer.hu -n megtaláljátok. Én néhány alapelvet emelnék ki: igyál bőségesen (naponta 8 pohárral) vizet, napi ételed fele zöldség/gyümölcs legyen, a fehérjeforrások közül (hús, hal, tojás, tejtermékek stb.) válassz változatosan (elsősorban a csökkentett zsírtartalmúakat), a gabonafélék közül (pékáru, gabonapelyhek stb.) pedig válaszd a teljes kiőrlésűt! Próbálj naponta 3-5 alkalommal étkezni, ha pedig szeretsz a konyhában tevékenykedni, próbálj minél kevesebb sót, cukrot és zsiradékot használni az ételkészítéshez! A mozgásról se feledkezz meg, légy minél aktívabb!

És még néhány jó tanács…

 1. Figyelj a tested jelzéseire!
  • Ha valamit igazán megkívánsz, az nem véletlen! Ha ilyenkor engedsz a csábításnak, elkerülheted a későbbi falásrohamokat, esetleg más, „egészségesebb” ételből való túlevést.
 2. Semmit sem kell végleg száműzni, kidobni!
  • Igen, valóban léteznek egészségügyileg kedvezőbb és kedvezőtlenebb hatású alapanyagok, élelmiszerek, de mint az előző pontban is említettem, ha úgy érzed, tényleg szükséged van rá, akkor belefér (egy idő után pedig rájössz, hogy chipsre és egy tábla csokira nincs minden nap szükséged ☺ ).
 3. A mérték az érték
  • Tudom, klisésen hangzik, de nagy igazság. Sokunknak nehezére esik felismerni a jóllakottság érzését (pl. túl gyorsan eszünk vagy „holnaptól kezdem a diétát, most minden jöhet!”). Ehhez segítséget nyújthat, ha megismerjük a helyes adagnagyságokat, az okostanyer.hu -n ezt is megtaláljátok.
 4. Légy nyitott!
  • Ha nyitott vagy új ízekre, alapanyagokra, receptekre, akkor előfordulhat, hogy sokkal különlegesebb és finomabb ételeket fogsz enni, mint korábban. Sőt, a kedvenc ételeidet is elkészítheted egészségtudatosabb verzióban!
 5. Türelem és fokozatosság
  • Mindannyian különbözőek vagyunk, van, aki érdeklődőbb, tájékozottabb a témában, van, aki kevésbé. Ebből adódóan az életmódváltás mehet könnyen, de ha teljesen idegen számodra, akkor nehéznek, kivitelezhetetlennek is tűnhet. Ilyen esetben az javaslom, hogy fokozatosan építsd be az egyes elemeket az életedbe (pl. plusz egy adag zöldség a vacsorához, 2 kanál helyett 1 kanál cukor a kávéhoz stb.).

+1 A legfontosabb pedig: szeresd magad annyira, hogy a lehető legjobban akard érezni magad a bőrödben, és ez sokáig így is maradjon!

Recept ötletekért és további tippekért pedig megtalálsz az instagramon breakfast_at_kristis néven! ☺

Link:http://www.okostanyer.hu/ 

R. Krisztina