Csoda 8 nap alatt: kovászra fel!

Helló Bátor Kalandor! Az a bizonyos kovász…Elfog a remegés esetleg gyorsan becsapod a receptet, ha a kovászt említi? Én a kezdőbbnél is kezdőbb házilány vagyok. Ha nekem sikerült, neked is menni fog! Még Dédanyám hagyta rám a receptet, de nem szeretném, ha a feledés homályába merülne… Most megsúgom a legtutibb receptet, de shhh tartsd titokban!

1. nap

  • Tiszta befőttesüveg
  • mérleg
  • fehérliszt: Nagyi titka vagy bármi más.

Este kezdd el a kovász készítését: 50 gr. lisztre és 50 gr. vízre lesz szükséged. Tedd egy tiszta befőttesüvegbe a hozzávalókat, a mérleg 100 gr.-ot mutasson a végére. Keverd össze, hogy galuska tészta állaga legyen. Az üveg tetejét tedd rá, de nem kell rázárni! Konyhapulton pihentesd 24 órán át.

2. nap

Második nap este: az előző napi keveréked forgasd át. Visszahelyezzük rá a tetőt, de nem kell rázárni! Hagyd állni 24 órán át a konyhapulton. 

3. nap

Harmadik nap este: Mérj a keverékhez 50 gr. lisztet és 50 gr. vizet. Galuskasűrűségű tészta legyen ismét az összekeverés után. Tedd rá a kupakot, konyhapulton pihentesd 24 órára.

4. nap

Negyedik nap este: Már elvileg buborékos a csodánk és megjelennek benne a sikérszálak. Eddig 200 gr. kovász van az üvegben. Fontos, hogy mindig annyi lisztet adj hozzá, amennyi a kiinduló kovász mennyisége. Jelenleg 200 gr.-nál járunk, így ehhez 200 gr. lisztet és 200 gr. vizet kellene hozzáadni. De mamma mia, így túl sok kovász lenne…  Mit csinálj? A meglévő mennyiségnek (200 gr.) dobd el a nagy részét, hogy csak 50 gr. maradjon meg. Hogy csináld? Egy tiszta befőttesüvegbe tegyél át 50 gr.-ot a kovászodból (200 gr.) és ehhez adj 50 gr. lisztet és 50 gr. vizet. Keverd össze. Kupak rá. Pihen a konyapulton.

5. nap

Ötödik nap reggel: Etetés! Naponta kétszer kell a kovásznak „enni” adni. Erre azért van szükség, hogy a benne lévő élesztőbombák életben tudjanak maradni és ehhez lisztre van szükségük. Vegyél elő egy tiszta befőttesüveget és ebbe tegyél 50 gr. kovászt (előző napiból), 50 gr. lisztet és 50 gr. vizet. Keverd össze, mehet rá a kupak (de csak rátenni!) 12 órát álljon a konyhapulton. Ami marad kovász ezen felül az mehet a kukába.

Ötödik nap este: Etetés-time! Ha minden jól megy, ekkorra már buborékok vannak az üvegben. Ismét vegyél elő egy tiszta üveget és tegyél bele 50 gr. kovászt, 50 gr. lisztet és 50 gr. vizet. Fedő rá, pihen a konyapulton 12 órán át.

6. nap

Hatodik nap reggel: Etetés. Buborékos legyen a csodánk! Szép szálas, ha belenyúlsz egy kanállal, nyúlós lesz. Ez azért van, mert megjelennek benne a sikérszálak, ez szuper! Egy tiszta befőttesüvegbe megy ismét 50 gr. kovász, 50 gr. liszt és 50 gr. víz. Galuskatészta szerű állagig keverd. Kupak rá, estig áll a konyhapulton.

Hatodik nap este: Etetés! Egy tiszta üvegbe tegyél 50 gr. lisztet, 50 gr. vizet és 50 gr. kovászt. Kupak rá, pihentesd a konyapulton.

7. nap

Hetedik nap reggel: Etetés idő ismét. Egy tiszta befőttesüvegbe mehet ismét 50 gr. kovász, 50 gr. liszt és 50 gr. víz. Összekeverni, tető rá, pihentesd. Természetesen a maradék kovász mehet a kukába!

Hetedik nap este: Tiszta befőttesüvegbe tegyél át 50 gr. kovászt, 50 gr. lisztet és 50 gr. vizet. Kupak rá, hagyd állni a konyapulton.

8. nap

Nyolcadik nap reggel: 

  1. opció: Ha nem akarsz sütni. Csavarod rá a fedőt és tedd be a hűtőbe a kovászt.
  2. opció: Ha sütni szeretnél vele, a mai napon. Most a kovászod 100% hidratáltságú (mindig ugyanannyi lisztet és vizet adtál hozzá, ez 100% az arány 1-1. A receptek megadják, hogy hány százalékos kovászt kell használni. Általában 80% hidratáltságú kell ahhoz, hogy ne legyen túl kemény a tészta.).

Mit kell csinálnod? Egy nagyobb dobozba (legyen hely a megkelésre) mérj bele 50-100 gr. kovászt attól függően, hogy mennyi kenyeret szeretnél. Én 80%-ra szeretem hidratálni, így az 50 gr. vagy 100 gr.-hoz hozzáadok 100 gr. lisztet és 80 gr. vizet (mindig ennyi, az alaptól függetlenül). Keverd össze és helyezd rá az edény tetejét, de ne zárd rá. Hagyd állni a pulton legalább két órán át. Meg fog emelkedni és sok buborék lesz benne. Ez a csoda már alkalmas arra, hogy süss vele, juhííííí! ☺ 

Pro tipp: Ha 250 gr. kovász kell a kenyérhez, akkor jó, ha a végső kovászos keverék kb. 300 gr. Így 250 gr.-ot bele tudsz tenni a kenyérbe, a maradék 50 gr.-ot pedig meg tudod etetni, így nem kell elölről kezdeni a 8 napos kovászkészítő folyamatot. Tehát ne tedd bele az összes kovászt a kenyérbe. Az 50 gr. mehet be a hűtőbe, amit 2-4 naponta kell etetni. 

De hogy etetem a kovászt? 

Kovász a hűtőben van, kupakot zárd rá, 2 napon át bent lehet a hűtőben.  Ehhez vegyél elő egy tiszta üveget, mehet bele 50 gr. a kovászból, 50 gr. liszt és 50 gr. víz. Keverd össze. Tedd rá a kupakot, de ne zárd rá! Konyapulton pihentesd 2 órán át. Utána zárd rá a kupakot és tedd vissza a hűtőbe. Ezt 2-4 naponta kell megismételni és életben marad a kovász.  

Ez a hűtőben rejtőző csoda lesz az Anyakovász. Mikor sütni szeretnél ezt kell hidratálni a fentebb leírtak szerint! ☺ 

Na de ebből, hogy lesz kenyér? Legközelebb elmondom, hajrá!

Videótutorial: 

Tóth-Kuthy Bernadett