– kérdések és válaszok első kézből, Szikora Bencétől

Hogyan kerültél bele a biológia világába és a koronavírussal kapcsolatos kutatásokba?

Az ELTE biológus szakán végeztem molekuláris biológia és immunológia szakirányon, jelenleg a doktori képzésem végén járok és elkezdtem dolgozni egy biotechnológiával foglalkozó cégben, az Immunogenes Kft.-ben. A doktori témavezetőm, Dr. Kacskovics Imre révén kerültem bele a koronavírussal kapcsolatos hazai gyógyszerfejlesztésbe, illetve a COVID-19-el kapcsolatos kutatásokba. Több szervezet összefogásával jött létre ez a gyógyszerfejlesztési projekt, amelynek tagjai többek között az ELTE, a Richter illetve a Pécsi Tudományegyetem is, és amelynek keretén belül azon dolgozunk, hogy sikeres hatóanyagot fejlesszünk ki.

Mit lehet tudni a koronavírusról, bemutatnád pár szóban? 

A koronavírussal kapcsolatban rengeteg információt lehet hallani a médiában illetve az interneten, így viszonylag rövid kereséssel is számos ismeret nyerhető róla. Szakmai berkeken belül, akik kicsit is komolyan gondolkodnak, nem kérdőjelezik meg a vírus jelenlétét. Nem szeretnék részletekbe menően beszélni róla, mert tényleg mindenhonnan erről lehet hallani, csak röviden pár dolgot emelnék ki. A koronavírus család tagjait már régóta ismerik a kutatók, a különböző állatokban (pl. denevér) nagyon elterjedt vírus. Már 2019 előtt is több fajtáját ismertük, akik képesek voltak embereket is megfertőzni, ezek közül a legtöbb csak sima náthaszerű tüneteket okoz, viszont volt már két súlyosabb járvány is a 2000-es években. Ez a két vírusfertőzés azért volt más, mert egy jóval halálosabb változat okozta (SARS és MERS járványok), így nagyon hamar sikerült megállítani a terjedését a kialakulása helyén, és hamar lecsengett a járvány. Szóval a múltban már többször előfordult, hogy az állatokról ez a vírus átugrott az emberekre, a kutatói körökben már számos alkalommal felhívták a figyelmet ezen vírusok potenciális veszélyeire, és annak a lehetőségére, hogy egy súlyos járványt is okozhatnak. Ezzel csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy járványok természetes úton is bizonyos időközönként kialakulnak. A múltban, mielőtt léteztek a védőoltások sokkal gyakoribbak voltak ezek a megbetegedések (gondoljunk csak pl. a fekete himlő járványokra, vagy a kanyaróra), csak a mai kor emberei ezeket már elfelejtették.

Miért okoz ekkora problémát a vírus?

Ez a vírus nagyon okosan megtalálta a módját annak, hogy minél több galibát okozzon. Evolúciós szempontból az a vírus a leghatékonyabb, ami minél nagyobb számban tudja magát sokszorosítani és minél több embert meg tud fertőzni. A koronavírus jól megtalálta az egyensúlyt aközött, hogy mennyire betegítse meg az embereket, és hogy milyen gyorsan tud átkerülni egyik emberről a másikra. Viszonylag könnyen tud cseppfertőzés útján terjedni, és sajnos van egy lappangási idő, amikor nem tudjuk még, hogy valaki beteg, még nincsenek tünetei, de már képes más embereket megfertőzni. Ezen felül sokan úgy esnek át a fertőzésen, hogy észre sem veszik, hogy megfertőződtek, nem mutatnak tüneteket, de sajnos ők is tovább tudják adni a vírust (viszont a kutatások szerint kisebb mértékben, mint a tüneteket mutató emberek). A probléma tehát az, hogy nagyon sok emberben nem jelentkeznek tünetek, viszont van egy réteg, jellemzően az idősek, és akiknek egyéb betegségeik is vannak, akikre a gyengébb immunrendszerük miatt potenciálisan halálos is lehet a vírus. És ezen emberek kezelése nagyon megterheli az egészségügyet, aminek az összeomlását szeretnénk elkerülni.

Hogyan, milyen módszerrel lehet védekezni a járvány ellen?

2019-ben, amikor a vírus megjelent még nem volt semmi specifikus eszközünk, amivel védekezni lehetett volna a vírus ellen. Csak azzal tudták fékezni a járvány terjedését, hogy megszüntették a szociális érintkezéseket az emberek között, aminek köszönhetően hazánkban lecsengett a járvány. Ugyanakkor a világ többi táján tovább terjedt a fertőzés, és ahogy újra kinyitott az ország, visszajött a vírus, és megint be kellett vezetni a korlátozó intézkedéseket. Ezen intézkedések (pl. maszkviselés, gyülekezési tilalom stb.) a mi érdekeinket szolgálják. A járványügyi szakemberek értenek a dolgukhoz, számos híres és nagy elismertségnek örvendő szakember van hazánkban, akik azon dolgoznak, hogy minél pontosabb képet fessenek a járványról és segítenek megfogalmazni, hogy milyen intézkedéseket kell hozni annak féken tartásához. Ezek mellett a kutatók a járvány kitörése után rögtön elkezdtek azon is dolgozni, hogy specifikus eszközökkel, gyógyszerekkel és vakcinákkal is rendelkezzünk a vírus ellen. 

Korábban egy vakcina vagy gyógyszerfejlesztés több évet, évtizedet ölelt fel, hogy lehet, hogy most ilyen hamar elkészültek az első védőoltások

Igen, eddig tényleg soha nem sikerült ilyen gyorsan megfelelő védőoltást előállítani, korábban az átlagos vakcina előállítási idő 5-10 év volt. Több oka is van, amiért ez sikerült a mostani járvány esetén és ezek közé nem tartozik az, hogy kevésbé lenne biztonságos bármelyik vakcina. Először is példa nélküli az az összefogás, ami kialakult, több tízezer, az akadémiában és az iparban dolgozó kutató, éjt nappallá téve kezdett el foglalkozni a koronavírussal. Másodszor ahogy már korábban is említettem a koronavírust már ismertük, több tíz éve kutatják a működését felépítését, aminek köszönhetően nagyon hamar rájöttek arra, hogy mely összetevője ellen lehet hatékony immunválaszt kiváltani. Harmadrészt a járvány súlyosságát felismerve rengeteg pénzt öntöttek a vakcinák fejlesztésébe, ami miatt megérte a cégeknek párhuzamos fejlesztéseket csinálni, így jelentősen lecsökkent a késztermék előállításáig eltelt idő. Negyedrészt a gyógyszerhatóságok rengeteg bürokratikus akadályt hárítottak el a fejlesztés során, ami nem azt jelenti, hogy lazább kritériumoknak kellett volna megfelelni, hanem, hogy kevesebb papírmunkát kellett végezni és kevesebb dokumentumot kellett beadni az engedélyeztetéshez. Végül, ahogy a világ is fejlődik megjelentek újabb tudományos áttörések a védőoltások előállítása esetén is (pl. RNS vakcinák), ami gyorsabb fejlesztést tett lehetővé.

Mi a véleményed a már kapható készítményekről?

Személyes véleményemet nagyon jól összefoglalja egy nemrég adott interjúból származó idézet „az a jó vakcina, ami be van adva”. Minden vakcina fejlesztése mögött alapos kutatómunka rejlik, amiknek a fejlesztésében elismert kutatócsoportok vettek részt. Bár érthető a lakosság félelme az ismeretlennel szemben, a hozzáértők kizárólag megbízható és hatékony vakcinát biztosítanak számunkra, amik elsősorban a mi védelmünket szolgálják. Hazánkban jelenleg öt különböző vakcinával oltanak, amik az alábbi neveken futnak a médiában: Pfizer/BionTech, Moderna, AstraZeneca (brit-svéd), az orosz és a kínai. Ezek a védőoltások különböző technológiával készültek, de mindben közös, hogy megfelelő védettséget tudnak adni, és nem okoznak súlyos mellékhatásokat. A cikk terjedelmi korlátai miatt nem tudok kitérni a különböző vakcinák tulajdonságaira, illetve annak jellemzésére, hogy miben térnek el egymástól, inkább csak a különböző tévhitek eloszlatására szeretném a hangsúlyt helyezni. Szerencsére a nyugati vakcinákat már egész széleskörűen elfogadja a társadalom, átlátható esettanulmányokat készítettek már róluk, ahol bizonyították a hatékonyságukat és biztonságosságukat. Egyáltalán nem okoznak meddőséget, nem kerülnek be a sejtmagba és nem írják át a DNS-ünket, nem akarnak nanochipeket ültetni belénk. Egy vakcina összetétele nagyon pontosan ismert és nincs benne olyan anyag, ami ilyeneket okozhatna. Az orosz és kínai vakcina esetén már kevésbé elfogadóbbak az emberek, pedig szintén nem jelent kockázatot az alkalmazásuk. 

Mit lehet tudni az orosz és kínai vakcinákról, miért tartod őket biztonságosnak?

Az orosz vakcina esetén ugyanazt a DNS alapú technológiát alkalmazták, mint az AstraZeneca vakcinánál. A széleskörű fázis hármas vizsgálatokat sokáig nem publikálták, de februárban ezt is megtették, ami alapján biztonságosnak és hatékonynak adódott ez a vakcina is. Egészséges emberek esetén biztos, hogy nem okoz semmi problémát a védőoltás, ugyanakkor elővigyázatossági okokból néhány betegség pl. bizonyos autoimmun vagy daganatos betegségek esetén, jelenleg még nem ajánlott a használata. A kínai vakcina esetén a hagyományos eljárási módszert alkalmazták, azaz elölt teljes koronavírus váltja ki az immunválaszt. Ezzel a technológiával már rengeteg tapasztalatunk van, már mindenki kapott élete során ilyen jellegű oltást pl. gyermekkori kötelező oltások egy része (BCG, járványos gyermekbénulás elleni védőoltás, stb.). A legnagyobb aggályt az jelenti ezen vakcinával szemben, hogy még nem hozták nyilvánosságra egy szakfolyóiratban a fázis hármas vizsgálat eredményeit, aminek alapján teljes mértékben ki lehetne jelenti a készítmény hatékonyságát és biztonságosságát. Ugyanakkor kisebb elemszámú (pár száz fő) vizsgálat már megjelent szaklapban, amely során nem tapasztaltak mellékhatásokat és kialakult az immunológiai védelem a koronavírus ellen. Illetve ezzel a vakcinával is több millió embert oltottak már be, és eddig nem tapasztaltak súlyos mellékhatásokat. Sajnos a politikai vonatkozások árnyalják a képet, de csak szakmailag nézve ezek alapján mindkét vakcina alkalmazása alig jelent kockázatot, sokkal súlyosabb következménye van a koronavírus fertőzésnek és a lezárásoknak. 

Mit gondolsz, mikor fogunk megszabadulni a koronavírustól?

A járvány akkor fog eltűnni, ha megfelelő mennyiségű ember lesz beoltva. Igazából most leginkább a lakosságon múlik az, hogy mikor szabadulunk fel. Minél többen beadatják maguknak a vakcinákat (a kínait és oroszt is), annál hamarabb vége lesz. Én csak bátorítani tudok mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. Érdekes, hogy mikor megjelent a vírus, mindenki alig várta, hogy legyen valami gyógymód, vagy megelőzési mód. De most, hogy elérhetőek a vakcinák, az emberek bizalmatlanok, nem merik vagy akarják beadatni maguknak. Ez mindenképpen kritika ránk nézve is, úgy látszik, nem sikerült rendesen közvetíteni az emberek felé, hogy a védőoltások biztonságos megoldást jelentenek, és, hogy a koronavírus fertőzésnek ezerszer nagyobb és súlyosabb kockázata van, mint bármelyik vakcinának. Én arra szeretnék kérni mindenkit, hogy egyrészt bízzanak a szakemberekben, értik a dolgukat, több éve, évtizede ebben a szakmában dolgoznak, és tényleg nagyon lelkiismeretesen végzik a munkájukat. Másrészt mindenki tájékozódjon és ne csak a politikai felhangokkal teletűzdelt, kattintásvadász internetes felületeken. Érdemes olvasni pl. a pécsi virológusok közösségi média felületét https://www.facebook.com/virologiapecs , a https://koronavirus-kisokos.eu/ oldalt, ahol rengeteg tudományosan alátámasztott információ található, a WHO hivatalos oldalát, illetve különböző műsorok, podcastok stb. adásait pl. valaszonline.hu, ahol tényleg szakmailag elismert kutatók hitelt érdemlően nyilatkoznak. 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu