A cserkészet tüze

A következetes cserkészneveléssel igyekszünk értékeket mutatni, és olyan fiatalokkal gazdagítani a világot, akik nem csak felismerik ezen erényeket, hanem úgy is döntenek, hogy azok mentén élik életüket. 

Késő délután volt. Az egész napos kirándulás és gyerek csicsergés után kifejezetten jól esett a néma séta a faluig. Nyitva lévő boltot kerestünk, s meg is találtuk. Hamar kiderült, hogy a tulajdonos emlékszik ránk. „Előrendeltek 300 darab kenyeret tavaly nyáron!” Na, igen, azok csak mi lehettünk. „Programot szerveztek a faluba is. Meg takarítottak az erdőszélen és rendbe tették a temető körüli murva utat! Jaj, nagyon ritkán járnak erre fiatalok.” A rengeteg átélt kalandhoz képest szinte jelentéktelen, de megtörtént eset. Kicsiben viszont mindent megmutat, ami a cserkészet lényegéhez tartozik.

Noha a cserkészképzet sokszor nem haladja meg az amerikai filmekből ismert kekszet áruló térdzoknis kislány vagy katonásdit játszó, jelvényeket gyűjtő kisfiú képét, a cserkészet ennél sokkal több. Egy önkéntes, politikamentes ifjúságnevelő mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint felekezettől függetlenül. Emberebb ember, magyarabb magyar – ez a cserkészek követelése. A következetes cserkészneveléssel igyekszünk értékeket mutatni, és olyan fiatalokkal gazdagítani a világot, akik nem csak felismerik ezen erényeket, hanem úgy is döntenek, hogy azok mentén élik életüket. 

Jó kérdés, hogy mégis miféle vonzerőt jelent a végtelen egyéni szabadság és “kötöttségmentesség”századában egy olyan közösség, ahol néha kötelező viselet az egyenruha, ahol törvényként olyan egyszerű igazságokat kell megtanulni, mint a „A cserkész testben és lélekben tiszta” vagy „A cserkész feljebbvalóinak jó lélekkel és készségesen engedelmeskedik”. Ahol az idősebb cserkészlétre (roverség) készülő 16–18 éves korosztály nem szégyelli Baden-Powell alapító „Az egyetlen igazi siker: a boldogság” jellegű tanításit magáévá tenni. Ha csak így tesszük fel a kérdést, helytálló válasz nem adható: a cserkészet kisiskolás gyerekeknél a szülők döntése is, ők orientálják egyik vagy másik szabadidős elfoglaltság felé a gyerekeiket.

Ha viszont úgy tesszük fel a kérdést: miért sikeres megtartó erő a cserkészet kamaszkorban, amikor sokkal kényelmesebb egy héttel több balatoni semmittevés, mint kétszer ennyi idő egy térerő nélküli erdőszélen, katonai sátorban? A válasz erre egyszerű: azért, mert ez valami nagyon más. Más, mint amit a külvilág általában élményként, életmódként felkínál. Valami, ami lángra lobbant. Forrás mellett bivakolni, mező közepén fürdősátorban jéghideg vízzel mosakodni, megtanulni egy-gyufás tüzet rakni és sátorfeszítő-csomóval sátrat állítani, éjszakai túrán vállalhatatlanul eltévedni majd előkeveredni, alakzatban egymást túlénekelve népdalra menetelni, istentiszteleten részt venni saját kezűleg épített oltárnál az erdő közepén… Talán érezhető, hogy a Facebook-generáció idején a cserkészet nagybetűs kuriózum, egy közösség, amely felejthetetlen élményeket tartogat és egy olyan tűz, amelyhez kétségkívül jól esik egyre közelebb és közelebb húzódni. 

@kedvemma

Fotó: Unsplash

Hivatalos honlap: https://www.cserkesz.hu/