Mit tanít nekünk a Rubik-kocka? – Rubik Ernő: A mi kockánk

Sosem tudtam kirakni a Rubik-kockát. Egy fél perc után mindig felidegesített. Pedig mint kiderült, pontosan ez a célja a játéknak.
Rubik Ernőnek A mi kockánk című könyve a tavalyi évben, 2020-ban jelent meg eddig csak angol és magyar nyelven, de már számos más országban tervezik a kiadását éppen úgy, ahogyan a Rubik-kocka is nemzetközivé vált egy szempillantás alatt.

Ez a könyv több, mint egy önéletrajzi regény. Egyfelől Rubik Ernő elmeséli azt az utat, ahogyan létrehozta a mára ikonikussá vált Kockát. Bemutatja a játék előzményeit, azokat a talán általunk is ismert fejtörőket, amelyekkel már gyerekkora óta játszott. Ezek mind részei a Kockának. Részletesen elmondja azt is, hogy hogyan fogott bele a játék készítésébe. Honnan indult, hogyan csiszolgatta, próbálgatta, mígnem hosszú idő után megszületett a világhírű játék, eredeti nevén: A bűvös kocka. A Kocka összehoz. Különböző korú, nemű, nemzetiségű embereket a világ minden táján, személyesen és virtuális formában is. Videók, versenyek, találkozók születnek miatta. Egy apró kis tárgy, ami rabul ejt, kikapcsol és ugyanúgy játékban tart bárkit, bármilyen élethelyzetben. Kockázás közben mindenki
egyenrangú…és a Kockázást sosem késő elkezdeni!

Bevallom, nekem nem mennek a fejtörők. Nem bírom elviselni azt a feszültséget, amit generálnak. Amint érzem, hogy nem tudom megoldani, hogy nem értem, akkor jön az a zsibbadó érzés, amikor bedobom a törölközőt. És akkor megkönnyebbülök és megyek tovább. Pedig a problémamegoldó képesség fejlesztése pontosan itt kezdődne. Rubik szerint a Kocka megtanít kezelni a feszültséget, és ez alkalmazható az élet minden területén.

A könyv azonban nem csak arról szól, hogy a Kocka mit taníthat nekünk. Rubik Ernő élete is példamutató lehet a számunkra. Bemutatja, hogy a hirtelen jött siker nem kell, hogy megváltoztassa az embert. Számomra az életének egy nagyon lényeges gondolata volt, hogy nem változtatott az életszínvonalán azért, mert több pénze és hírneve lett. Az igényei ugyanazok maradtak a mai napig. Szerintem ez egy nagy kihívás lehet a legtöbb ember számára (köztük persze nekem is), hogy ne szaladjon el velünk a ló, azért mert éppen nagyobb keretből gazdálkodhatunk (akár csak egy kis időre is), hanem mindig megmaradjunk szerénynek és visszafogottnak.

Bevallom, amikor megkaptam a könyvet, nem igazán keltette fel az érdeklődésemet. Viszont most, hogy elolvastam, úgy gondolom, hogy sokat tanultam belőle. Lehet veszek magamnak egy kockát, mert úgy érzem van még hova fejlődnöm…

Győriványi Flóra