Sosem tudtam kirakni a Rubik-kockát. Egy fél perc után mindig felidegesített. Pedig mint kiderült, pontosan ez a célja a játéknak.
Rubik Ernőnek A mi kockánk című könyve a tavalyi évben, 2020-ban jelent meg eddig csak angol és magyar nyelven, de már számos más országban tervezik a kiadását éppen úgy, ahogyan a Rubik-kocka is nemzetközivé vált egy szempillantás alatt.

Ez a könyv több, mint egy önéletrajzi regény. Egyfelől Rubik Ernő elmeséli azt az utat, ahogyan létrehozta a mára ikonikussá vált Kockát. Bemutatja a játék előzményeit, azokat a talán általunk is ismert fejtörőket, amelyekkel már gyerekkora óta játszott. Ezek mind részei a Kockának. Részletesen elmondja azt is, hogy hogyan fogott bele a játék készítésébe. Honnan indult, hogyan csiszolgatta, próbálgatta, mígnem hosszú idő után megszületett a világhírű játék, eredeti nevén: A bűvös kocka. A Kocka összehoz. Különböző korú, nemű, nemzetiségű embereket a világ minden táján, személyesen és virtuális formában is. Videók, versenyek, találkozók születnek miatta. Egy apró kis tárgy, ami rabul ejt, kikapcsol és ugyanúgy játékban tart bárkit, bármilyen élethelyzetben. Kockázás közben mindenki
egyenrangú…és a Kockázást sosem késő elkezdeni!

Bevallom, nekem nem mennek a fejtörők. Nem bírom elviselni azt a feszültséget, amit generálnak. Amint érzem, hogy nem tudom megoldani, hogy nem értem, akkor jön az a zsibbadó érzés, amikor bedobom a törölközőt. És akkor megkönnyebbülök és megyek tovább. Pedig a problémamegoldó képesség fejlesztése pontosan itt kezdődne. Rubik szerint a Kocka megtanít kezelni a feszültséget, és ez alkalmazható az élet minden területén.

A könyv azonban nem csak arról szól, hogy a Kocka mit taníthat nekünk. Rubik Ernő élete is példamutató lehet a számunkra. Bemutatja, hogy a hirtelen jött siker nem kell, hogy megváltoztassa az embert. Számomra az életének egy nagyon lényeges gondolata volt, hogy nem változtatott az életszínvonalán azért, mert több pénze és hírneve lett. Az igényei ugyanazok maradtak a mai napig. Szerintem ez egy nagy kihívás lehet a legtöbb ember számára (köztük persze nekem is), hogy ne szaladjon el velünk a ló, azért mert éppen nagyobb keretből gazdálkodhatunk (akár csak egy kis időre is), hanem mindig megmaradjunk szerénynek és visszafogottnak.

Bevallom, amikor megkaptam a könyvet, nem igazán keltette fel az érdeklődésemet. Viszont most, hogy elolvastam, úgy gondolom, hogy sokat tanultam belőle. Lehet veszek magamnak egy kockát, mert úgy érzem van még hova fejlődnöm…

Győriványi Flóra

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.

A tisztaság nem csupán annyi, hogy nem szexelsz

2024. April 12.|0 Comments

Boldogok a tiszta szívűek… Ha a tisztaság szóról elsőként nem egy öblítő reklám jut eszünkbe, akkor keresztényként meghallva, a fogalmat a szex tilalmával, önmegtagadással társítjuk. Hogyan lehet a tisztaság életforma? Hogyan lehet a tilalmak tárháza helyett, a tisztelet, bizalom és öröm forrása? Szerzőnk őszinte írásában elmondja, ő hogyan tért rá erre az útra.

Mert nem minden pap pedofil

2024. April 10.|0 Comments

Tudtad, hogy Magyarországon az elmúlt 15 évben 6 olyan ügy volt, melyben bebizonyosodott az abúzus, ehhez képest 1890 darab Google találat elérhető ezzel kapcsolatban az interneten? Fontos a felelősségre vonás, de az általánosítást, mi szerint minden pap pedofil, elítélem. - Kisbán Petra írása


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu