Szakajánló – lengyel szak PPKE

Kedves Felvételizők!

Lehet akad köztetek olyan, aki még most is bizonytalan és ez teljesen érthető. Én a felvételi jelentkezések leadása előtt hoztam egy egészen merész döntést, amit sokan még a közvetlen környezetemben sem értettek. Az utolsó pillanatban megjelöltem első helyen a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a lengyel szakot. A meghökkenést leginkább az váltotta ki, hogy különösebb kapcsolatom nem volt a lengyel nyelvvel, mindössze korábban már tanultam más szláv nyelvet és részt vettem 2016-ban az Ifjúsági Világtalálkozón Krakkóban, ahol a saját bőrömön tapasztaltam meg a lengyelek magyarok iránt tanúsított feltételnélküli szeretetét.

Négy év telt el azóta és kiderült, hogy életem egyik legjobb döntését hoztam meg. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy mind a mai napig nagyon szeretek egyetemre járni, mindig feltöltenek az óráim és élvezem minden percét annak, hogy polonista lehetek! Ez leginkább azért lehet, mert olyat tanulok, amiben minden nap örömömet lelem és ezt egy barátságos közegben tehetem. Egyetemistákként, fiatalokként, akik épp bontogatjuk a szárnyainkat a világban és tele vagyunk kétségekkel, kérdőjelekkel kifejezetten fontos, hogy egy olyan közegben fejlődjünk, ahol megkapjuk a megfelelő szaktudáson túl a támogatást is. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a tanáraink, nem csak tudják a nevünket, de azzal is tisztában vannak, hogy mire vagyunk képesek és állandóan a segítségünkre vannak a bizonytalanságainkban. 

A Pázmányon a lengyel szak attól különleges, hogy ez nem egy egyszerű nyelvi szak, ahol csak nyelvet tanulunk. Egyaránt foglalkozunk kultúrával, történelemmel, irodalommal ráadásul mindezt tágabb kontextusban is vizsgáljuk. Az itt töltött évek során nem csak Lengyelországot sikerül megismernünk, hanem nagy rálátást szerezhetünk az egész régióra, valamint a lengyel-magyar kapcsolatokra, mely az elmúlt évek során soha nem látott sikernek örvend. Mindezeket első kézből kapjuk, ugyanis oktatóink elismert műfordítók és a lengyel-magyar kulturális kapcsolatok kiemelkedő tagjai is. Ez által már az egyetem első évétől lehetőségünk van részt venni kulturális eseményeken, konferenciákon, tanulmányutakon és külföldi részképzéseken is. 

Hálás vagyok, hogy ennek a részese lehetek. 

Neked kedves Felvételiző, azt kívánom, hogy találd meg azt a szakot, amiben legalább ilyen örömödet leled, mert akkor mindenki meghökkenésére elmondhatod, hogy te is boldog egyetemista vagy!

Ivanova Patrícia
PPKE, lengyel MA

Fotó: Unsplash