Nagyon szeretem az orchideákat, és az otthonom minden ablakpárkánya tele van velük – annyira, hogyha vennék még egyet, sem tudnám hova rakni. Mindegyiket jól ismerem, tudom kitől és mikor kaptam. Kislányként tudok örülni a megjelenő virágszárnak, bimbónak vagy levélkezdeménynek, és sokszor úgy újságolom el a páromnak, vagy anyukámnak a nagy hírt, mint régen azt, hogy ötöst kaptam matekból.


Álmos reggeleken a kedvenc időtöltésem a kávémat szürcsölgetve az orchideáimat nézegetni, ahogy nőnek és időről időre virágba borulnak. Ha jól emlékszem, idén (vagyis tavaly) november elején indultak növekedésnek a virágszárak és december elejére már mindegyiken kis bimbó kezdemények voltak. Titkon abban reménykedtem, hogy karácsonyra már láthatom a különös formájú, színpompás virágokat. De ahogy azt illik, a virágaim fittyet hánytak az
illemre meg az elvárásaimra.


Most január közepe van, és a héten nyílt ki az első virág. Gyönyörűszép, cirmos szirmaival olyan, mintha engem nézne. Én meg őt. Jó tanítómesterek ezek a növények. Nem siettetnek semmit és nem kötik magukat olyan elvárásokhoz, hogy „karácsonyig virágot kell hozni” vagy hogy „idén kétszer kell virágozni”. Nem. Nem türelmetlenek, nem rohannak, és nem akarnak az álommegvalósítás to-do listáján minden lépést azonnal kipipálni. A lassúságban
rejlik a csodájuk. Hónapok alatt lesz bimbóból virág és ez a lassú, napról napra történő változás, fejlődés, meghozza gyümölcsét.


Szeretném az idei évre magammal vinni az orchideáim bölcsességét és a lassú, türelmes, nem egyik napról a másikra történő, hanem fokozatosan kibontakozó virágnyílás csodáját.

Papfalvy Bori Janka

Fotó: unsplash

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Levél Őhozzá

2024. March 29.|0 Comments

Van értelme még levelet írni egymásnak, amikor ott az online tér, ami százszor gyorsabb? És van-e értelme levelet írni annak, aki még a gondolatainkat is ismeri? Rita most levelet írt Őhozzá.

Maradt, mivel a pofont csók követte

2024. March 28.|0 Comments

Egyszer azt hallottam, hogy annál a férfinál, aki idegességében ököllel veri a falat, nem kell sok ahhoz, hogy a következő én legyek. De mennyire érintettek valójában a magyar nők párkapcsolati erőszakban? Hol a határ és mit tehetünk mi, akik felelősséget érzünk a bántalmazást elszenvedő nőkért?

Szex szülés után

2024. March 23.|0 Comments

Milyen a szex szülés után? Ez a kérdés izgatja a kismamákat, de azoknak is érdekes lehet, akik még nem várandósok. Szerzőnk szókimondó cikkében válaszolja meg a kérdést.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu