Könyvajánló – Böjte Csaba füveskönyve

Pár nappal ezelőtt több barátnőmmel is a karácsonyi ajándékokról beszélgettünk. Mindazokról, amiket mi kaptunk, és azokról is, melyeket mi adtunk Szeretteinknek. Feltűnt az élménybeszámolók során egy érdekesség: majdnem mind ugyanazt a meglepetést szántuk Édesanyáinknak: Böjte Csaba füveskönyvét Csender Levente összeállításában.
Ezek után nem véletlen, hogy a könyv számos nagy könyváruház sikerlistájának előkelő, általában dobogós helyét foglalta el a 2020-as decemberi időszakra.

S hogy miért választottam éppen ezt Anyukámnak? 

Elsősorban Böjte Csaba ferences testvér személyisége miatt, melyet szerencsére kevés magyarnak kell részletesen ismertetnem. Mind ismerjük, vagy legalábbis hallottunk már az erdélyi ferences közvetlen stílusáról vagy gyermekotthonáról melyet önerőből indított el. Továbbá állandó jócselekedeteiről, evangelizációjáról, azaz a

végtelen életszeretetéről

Csaba Atya hitvallása, hogy minden ember Isten temploma, és mivel Isten nem teremt selejtet, így minden ember Jó. Úgy vélem ezután a megrázó és nehéz esztendő után épp egy ilyen tiszta és jó ember gondolataira van szükségünk. Gondolataira a szeretetről, Istenről, az emberekről, a teremtett világról, vagy éppen a nevelésről, melyről igen sok tapasztalatot szerzett az évek során.

2020 után mind azt várjuk, hogy 2021 feledtesse velünk a tavalyi év katasztrófáit, ehhez pedig arra is szükségünk van, hogy ismét kedvesen oda tudjunk fordulni szomszédainkhoz, ismerőseinkhez. Ezekre az egyszerűnek tűnő, ám mégis nehéz cselekedetekre ad segítő kezet a füveskönyv, melynek alcíme is a korábban megfogalmazott gondolatokat igazolja: „Örömhöz segítő gondolatok”. Az összeállítás anekdotái, elbeszélései Csender Levente József Attila díjas író hat hetes, Böjte Csabával való közös utazásán született meg.
Még nem késő a könyvet beszerezni, mindenkit bíztatok Rá, hogy vegyen egyet, s ne csak a könyvespolcán tárolja!

Böjte Csaba: A pozitív gondolkodásról (részlet)
“Nem az a Pozitív gondolkodás, hogy mantrázom magamnak a pozitív értékeket, hanem az, hogy zsigerből, a lelkem mélyéből meg vagyok győződve, hogy Isten nem teremt selejtet s ez a világ fel fog nőni oda, hogy képes lesz befogadni és hordozni Isten országát….”

Schneidt Mária