Egyik nap beszélgettünk a barátnőimmel, milyen furcsa ez az év, olyan mintha elpazaroltunk volna 12 hónapot az életünkből. A panaszkodás mindennapos szokássommá vált, ezt megelégelve pedig eldöntöttem leírom, mik azok a dolgok, amiért hálás vagyok. Rájöttem, hogy sokat tanultam magamról és másokról, hisz olyan helyzetekbe kerültünk mindannyian, olyan váratlan szituációkra kellett reagálni, ami újdonság volt mindenki számára.

1. Együttérzés

Sokkal több időt töltöttem egyedül, mint általában. A magány sok ember mindennapjaiba belopta magát. Jobban átéreztem milyen lehet annak a helyzete, akinek nincs családja, aki elveszett, aki elszigetelve él. Megtanultam milyen értékes egy telefonhívás, pár kedves szó vagy egy mosolygó szem.

2. Az egészségünk

Soha ennyit nem hangsúlyozták az egészség fontosságát a médiában. Egy világjárvány kellett ahhoz, hogy a társadalmunk realizálja, mennyire fontos a stresszkezelés. Az egészségünknek prioritásnak kell lennie, mindennap, minden évben. A magunkkal való lelki és testi törődés mindannyiunk kötelessége.

3. Egyenlőség

Gazdag vagy szegény, magyar vagy amerikai, orosz vagy japán (stb.), fiatal vagy öreg, a betegség minden társadalmi réteget, nemzetiséget elért. Megtanulhattuk, hogy bár úgy tűnik, ha valakinek van pénze, hírneve, befolyása, akkor mindent könnyen meg tud oldani, de az életben van, amire ezek a dolgok sem nyújtanak megoldást. Az ember értéke, egészsége nem ezektől függ, nem adnak választ minden krízisre.

4. Figyelem

A legfontosabb védelem a vírus alatt az idősebb korosztályt illetti. A 21. században sokszor kirekesztjük az időseket világunkból. Gyakran elszigeteltségben és egyedül élnek. A fiatalkort istenítjük és az öregséget úgy kezeljük, mintha sosem érkezne el. A magyar társadalmat emlékeztette a koronavírus, hogy a nyugdíjasok, a szeretteink több figyelmet érdemelnek és sokkal inkább be kell vonnunk őket társadalmunk mindennapjaiba.

5. A család, mint legkisebb közösségi egység

A családunkkal sokkal több időt töltöttünk, hisz a karantén, mint fogalom belekerült a szótárunkba. A család, mint a magány ellenszere jelent meg. A nehézségben számomra támaszt, vigaszt és biztonságot jelentett. A normális hétköznapokban, amikor a szociális életünk csak úgy pezseg, könnyen megfeledkezünk, milyen magányt is jelenthet, ha valakinek nincs jelen egy támogató család az életében. Emlékeztetett arra, hogy jobban értékeljem a családomat és ne felejtsem el, a családalapítás milyen fontos szerepet tölt be a jövőmben.

Demjén Dorottya

Fotó: unsplash

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.

A tisztaság nem csupán annyi, hogy nem szexelsz

2024. April 12.|0 Comments

Boldogok a tiszta szívűek… Ha a tisztaság szóról elsőként nem egy öblítő reklám jut eszünkbe, akkor keresztényként meghallva, a fogalmat a szex tilalmával, önmegtagadással társítjuk. Hogyan lehet a tisztaság életforma? Hogyan lehet a tilalmak tárháza helyett, a tisztelet, bizalom és öröm forrása? Szerzőnk őszinte írásában elmondja, ő hogyan tért rá erre az útra.

Mert nem minden pap pedofil

2024. April 10.|0 Comments

Tudtad, hogy Magyarországon az elmúlt 15 évben 6 olyan ügy volt, melyben bebizonyosodott az abúzus, ehhez képest 1890 darab Google találat elérhető ezzel kapcsolatban az interneten? Fontos a felelősségre vonás, de az általánosítást, mi szerint minden pap pedofil, elítélem. - Kisbán Petra írása


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu