Amióta saját háztartást vezetek és a családom, valamint a magam számára majdnem minden nap főzök, meglepődve tapasztaltam, hogy milyen sok ismerősöm, barátom egyáltalán nem használja a konyháját, maximum a mikrót a készétel megmelegítésére. Vannak, akik egyáltalán nem is reggeliznek, az ebédet munkahelyen, vagy gyorsétteremben fogyasztják, a vacsora pedig valamilyen rendelt, vagy gyorsan összedobható fogás lesz. Így aztán valóban, a konyhai műveletek megállnak a mikró és kávéfőző kettősnél.
Amikor megkérdezem, hogy miért nem főzik meg maguknak elvitelre az ebédet, vagy otthon nyugalomban a vacsorát, akkor azokat a válaszokat szoktam kapni, hogy: „nincs rá időm és energiám, nem tudok főzni, barátokkal vagy kollegákkal jobb együtt enni, vagy csak mert így szoktam meg.” Ezeket a válaszokat mosolyogva szoktam nyugtázni. Valahol megértem őket, mivel a szokásoknak nagy hatalma van, nehéz kialakítani egy új életmódot és étrendet főleg, hogy a majdnem mindennapi főzés beiktatása jár némi logisztikai tervezéssel, emellett az elején sok tanulással, türelemmel és persze néhány kudarccal is.


Mégis, amióta a főzés az életem részévé vált, számos előnyét és sikerét tapasztalom, ami miatt úgy gondolom, hogy érdemes belevágni, megtanulni, rászánni időt és energitát, hogy gondoskodjuk saját magunkról vagy akár a velünk egy háztartásban élőkről.
Összegyűjtöttem azokat az érveket, amelyek miatt azt tanácsolom, hogy a főzés legyen új szokás, amelyet beemelsz az életedbe 2021-ben!

1.Pénzt takarítasz meg!

Aki vezeti tételesen nap mint nap a költségeit az tudja, hogy a bevásárlás és az étkezés kerül az egyik legtöbbe éves szinten. Sokan azzal az elhatározással állnak az új esztendő felé, hogy ebben az évben jobban fognak gazdálkodni, többet fognak félretenni. Az egyik legjobb módja, hogy „megfogjuk a konyhapénzt”, ha minden héten rászánunk egy fél órát és megtervezzük az a heti főétkezéseinket és csak az ahhoz szükséges dolgokat vásároljuk meg. Ez azért is költséghatékony, mert egy főzésből több fogásra (ebéd és vacsora) vagy több napra elegendő ételt tudsz készíteni. Vesd össze mennyit fizetsz egy talponállóban egy menüért és hogy ugyanazt az ételt nagyobb mennyiségben te mennyiért tudnád magadnak előállítani. Meg fogsz lepődni! Emellett, ha csak a megtervezett menüsorhoz vásárolsz be, jobban elkerülheted azokat a bizonyos impulzusvásárlásokat, amiket este munka vagy egyetem után általában farkaséhesen egy szupermarketben követsz el, azt sem tudva, hogy mi vár rád otthon a hűtőszekrényedben.

2.Jobban megbecsülöd az ételt!

Régebben sokkal válogatósabb voltam és többször dobtam ki olyan ételt, amit azért nem ettem meg, mert nem kívántam és addig tologattam, amíg rámromlott. Amióta azonban elkezdtem magam bevásárolni és főzni megbecsülöm azt a pénzt és munkát, amit egy ételbe belefektetek. Aki nem főz, hajlamos csak arra fókuszálni, hogy valami finom vagy nem, olcsó volt vagy nem. Aki főz tudja, mivel jár egy étel elkészítése és ha nem is sikerül annyira jól, akkor is sokkal jobban tiszteli azt, amiért megdolgozott.

3.Egészségesebb leszel!

Ha magadnak főzöl, tudni fogod, hogy mi került az ételedbe. Így dönthetsz az egészségesebb hozzávalókról, választhatsz hazai, szezonális termékeket, idényzöldségeket és gyümölcsöket. A vásárlásainkkal végső soron szavazunk is, hiszen a mi döntésünk, hogy kiket támogatunk a pénzünkkel. A tudatosan összeállított bevásárlással és menütervvel sokkal kiegyensúlyozottabb és változatosabb lesz az étrended.

4.Kreatívabbá tesz!

A legjobb ételek azzal a mondattal kezdődnek, hogy: „na mi van itthon?” Minél több hozzávalót és receptet ismersz, annál változatosabb és izgalmasabb fogásokat tudsz készíteni a saját ízlésed szerint, mint amilyet bárhol készen vehetnél vagy rendelhetnél magadnak. A főzés ezáltal szabadságot is biztosít, hiszen az otthon fellelhető anyagokból számtalan változatban alkothatod meg az ételeidet fele annyi idő alatt, mint ahogyan a futár megérkezne.

5.Tudatosabbá válsz!

Ezalatt nem csak tudatos és átgondolt menütervezést értem, amit már egy korábbi pontban említettem. Én a főzés által tanultam meg igazán figyelni a testem jelzéseire. Biztos ismerős az érzés, amikor nagyon megkívánsz egy ételt. Sokkal jobban esik egy pontosan úgy elkészített és fűszerezett étel, ahogyan te azt elképzelted. A főzés által el tudod készíteni magadnak azt, amire a tested vágyik, amire igénye van, így nem kell arra a választékra szorítkoznod, ami a melletted lévő gyorsbüfében vagy kisboltban kapható. Ezáltal összhangba kerülsz a testeddel és a lelkeddel is, az így kialakult változatos és egészséges étrend és életmód pedig a hosszú, boldog élet titka.


+1 Főzni menő!

Ki ne szeretne jókat enni? Társaságban mindig nagyobb népszerűségnek örvendenek a házi fogások, sütemények. A vendégségek után mindig meghatározó élmény, hogy mit ettünk ott. Ha mi voltunk a házigazdák egy finom étel után nem csupán az elismerő bókokat gyűjtehjük be magunknak, hanem egy jó és hosszú távú élményt szerezhettünk a vendégeinkenk.

Emellett valljuk be, szeretjük az esztétikus, szép ételeket. Nem véletlenül népszerűek a
gasztrofotók az interneten, hiszen a gusztusos látványtól nekünk is megjön az étvágyunk. Tálalásnak és az ételfotózásnak a tárháza körülbelül kimeríthetetlen, így egy jól megcsinált ételfotóval garantáltan sikered lesz az instán!
Remélem kedvet csináltam ahhoz, hogy 2021-ben a főzés legyen az az új szokás, ami a mindennapjaid részévé válik!

Az otthon melegében

Fotó: Unsplash

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Maradt, mivel a pofont csók követte

2024. March 28.|0 Comments

Egyszer azt hallottam, hogy annál a férfinál, aki idegességében ököllel veri a falat, nem kell sok ahhoz, hogy a következő én legyek. De mennyire érintettek valójában a magyar nők párkapcsolati erőszakban? Hol a határ és mit tehetünk mi, akik felelősséget érzünk a bántalmazást elszenvedő nőkért?

Szex szülés után

2024. March 23.|0 Comments

Milyen a szex szülés után? Ez a kérdés izgatja a kismamákat, de azoknak is érdekes lehet, akik még nem várandósok. Szerzőnk szókimondó cikkében válaszolja meg a kérdést.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu